LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga Balkanac

Film koji povezuje mlade čitave regije konačno dolazi u Zagreb

Dokumentarnim filmom „Zar nije bolje ovako?“ Udruga Balkanac želi poručiti mladima da vjera i nacionalnost nisu razlozi za podjelu te da nas sve muče isti problemi na koje zajedno možemo lakše pronaći rješenje. Zagrebačka premijera filma održat će se ove subote u kinu Tuškanac.

Dokumentarnim filmom „Zar nije bolje ovako?“ Udruga Balkanac želi poručiti mladima da vjera i nacionalnost nisu razlozi za podjelu te da nas sve muče isti problemi na koje zajedno možemo lakše pronaći rješenje. Zagrebačka premijera filma održat će se ove subote u kinu Tuškanac.

Udruga Balkanac, neprofitna organizacija s ciljem povezivanja mladih Hrvatske, Bosne i Hercegovne i Srbije, poziva na svečanu projekciju amaterskog dokumentarnog filma Zar nije bolje ovako?. Film je u potpunosti neprofitnog karakera, a ove će subote prvi put biti projiciran pred zagrebačkom publikom. U susjednim državama i članicama udruge, u Bosni i Hercegovini i Srbiji, film je već projiciran, a nastao je kao rezultat suradnje mladih iz svih triju država. Nekolicina se ambicioznih mladih iz regije okupila oko ideje i krenula u snimanje.

– Film se bazira na odnosima između naših zemalja te samoj perspektivi života. Filmom smo htjeli poručiti mladima da vjera i nacionalnost nisu razlozi za podjelu, sve nas muče isti problemi te zajedno možemo lakše pronaći rješenje. Ekipa koja putuje se izmjenjivala tijekom puta, no uvijek imamo ljude sve tri nacionalnosti te je lako primijetiti da razlike između nas ne postoje. – objašnjava Ante Pereza, predsjednik hrvatskog dijela udruge.

Film je sniman tijekom kolovoza i rujna 2016. godine u većim gradovima regije – u Sarajevu, Tuzli, Zagrebu, Splitu, Mostaru, Beogradu i Jagodini. Mlada je ekipa obišla regiju da bi približila ostatku mladeži život njihovih kolega. Osnivači udruge već su duže vrijeme bili svjesni činjenice da među mladima vlada strah od susjednih država – strah koji je neizbježna posljedica rata. No ono što su na svojim putovanjima pronašli, nije bilo ni nasilje ni podrubljivost ili ponižavanje, već skupine mladih koji su prijateljski prihvatili vršnjake. Poučeni iskustvom da su mladi čitave regije jednako pristupačni i prijateljski nastrojeni, skupina od svega nekoliko studenata odlučila je osnovati udrugu i snimiti film o onome što su vidjeli na putovanju.

– Snimanje je bilo veoma uzbudljivo i jedna velika novina za sve nas. Mesec dana snimanja, promenili smo mnoge gradove u tri države i tako ostvarili naš san. Snimili dokumentarac i dokazali da mladi mogu da i bez novca naprave nešto ušta veruju, a da povezivanjem možemo mnogo toga dobrog doneti. – govori nam Nemanja Cvetković, predsjednik udruge u Srbiji.

FOTO: Udruga Balkanac

Snimanje je započelo u Sarajevu, a kasnije se proširilo i na ostale gradove. Organizatori ističu da je film primjetno amaterski, no upravo to nadodaje specifičnosti i dobrom duhu.

– Akcenat filma je takav da smo hteli da pokažemo mladima da je udruživanje moguće i da svaka ideja može postati nešto više od maštanja. Film pokazuje da mladi danas itekako kritično razmišljaju, a da mladi u državama u kojima smo snimali je zapravo isti. Postoje isti problemi, većina mladih sebe ne vidi u svojim državama posle završenog fakulteta ili srednje škole, ali da i tekako postoji kritičko razmišljanje i da mladi vide izlaz. – objasnio je Nemanja.

Hrvatska premijera je već prikazana u Umagu 25. svibnja, no prikazivanje u Zagrebu ipak smatraju većim događajem.  

– Meni osobno je najljepše iskustvo bilo kada je 540 ljudi napunilo veliku dvoranu Doma omladine u Beogradu te s ovacijama i osjećajem pozdravili glumce i postavljali pitanja. Time je naš projekt predstavljen javnosti u ruhu koje zaslužuje. – izjavio je Ante.

– Reakcije su bile dobre, čak i više od našeg očekivanja. Neki opšti utisak je da na ovim prostorima tako malo treba da se nešto pokrene i da bude propraćeno velikim brojem istomišljenika koji isto razmišljaju. – nadovezao se Nemanja. 

FOTO: Udruga Balkanac

Radnja filma prati nekolicinu članova udruge na njihovom putovanju kroz zemlje regije. Putem susreću mlade koji otvoreno komentiraju i iskazuju stavove o trenutnoj situaciji, ali i o budućnosti na ovim prostorima. Vrijednost ovakvog rada neizmjerna je. Posljeratna situacija uvijek je osjetljiva tema, a među mlađim generacijama stvara se niz negativnih emocija i mržnje.

– Držimo se toga da se povijest ne smije zaboraviti, ali i da se u njoj ne smije živjeti. Iako su neke rane još svježe, to nisu razlozi za mržnju jer to može dovesti samo do nove patnje i stradanja. Na nama mladima je da učinimo sve da se takve strahote više nikad ne ponove, ne samo na ovim prostorima već i šire. Ovo putovanje je jedno golemo iskustvo za sve nas. Rijetko tko može proživjeti nešto takvo, a mi smo imali priliku! – govori Ante i poziva sve na subotnju premijeru – Vrata na projekciju u kinu Tuškanac su svima otvorena, a pozivamo i one koji se ne slažu s našim stajalištima, da nakon samog filma prodiskutiramo o temama iz filma. –

Zagrebačka premijera će započeti u 20:30 sati te je ulaz besplatan. Udrugu Balkanac možete pratiti na Facebook stranicama, a više o njihovim ciljevima pročitati u našem intervjuu.

FOTO: UDRUGA BALKANAC