LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suvremeni plesni tokovi

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat slavi punoljetnost

Festival plesa i neverbalnog kazališta Sanvinčenat od 2000. godine naovamo ugostio je više od 200 radova mnogobrojnih domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa, Postao je jedinstvena kulturna manifestacija koja će novim izdanjem proslaviti svoju punoljetnost.

Festival plesa i neverbalnog kazališta Sanvinčenat od 2000. godine naovamo ugostio je više od 200 radova mnogobrojnih domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa, Postao je jedinstvena kulturna manifestacija koja će novim izdanjem proslaviti svoju punoljetnost.

Novo izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta održat će se po osamnaesti put, od 20. do 23. srpnja, u pitoresknom gradiću Svetvinčenat u Istri. Kroz četiri dana i deset raznovrsnih plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta, koji redom predstavljaju i slave različitost, autentičnost i kreativnost plesnih suvremenih tokova i izraza, događaj će proslaviti svoj 18. rođendan.

I ove godine Festival nastavlja suradnju s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja za cilj ima povezivati i upoznavati uzbudljive nadolazeće plesne umjetnike, međunarodne projekte te publike diljem svijeta. Četiri plesne izvedbe u sklopu ovogodišnjeg programa dio su platforme. Plesni program izvest će se kao i svake godine na atraktivnim lokacijama ovog živopisnog istarskog gradića – u impozantnom kaštelu Grimani, najvećoj građevini i simbolu samog Svetvinčenta; na trgu – popularno zvanoj Placi autentičnog renesansnog izgleda te u gradskoj loži s otvorenim trijemom i arkadama. 

Pored izvedbenog programa, tijekom festivala održat će se i radionica Izvori snage pod vodstvom međunarodno priznate umjetnice Laure Aris Alvarez, španjolske koreografkinje, plesačice i plesne pedagoginje. U programu je od 21. do 23. srpnja od 10 do 14 sati, a namijenjena je profesionalcima te plesačima s osnovnim predznanjem, s tim da je broj mjesta ograničen. Voditeljica posljednjih 15 godina vodi radionice suvremenog plesa diljem svijeta. Deset godina je plesala u priznatoj svjetskoj plesnoj kompaniji Ultima Vez belgijskog umjetnika Wima Vandekeybusaa, a prije toga bila je članica španjolske plesne kompanije Lanònima Imperial i povezana s umjetničkim kolektivom General Elèctrica. Uz pedagoški rad stvara i izvodi vlastite predstave, koreografira predstave za druge kompanije i surađuje s brojnim umjetnicima.

Festival plesa i neverbalnog kazališta Sanvinčenat od 2000. godine naovamo ugostio je više od 200 radova mnogobrojnih domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa, ostvario kvalitetnu suradnju s lokalnom zajednicom koja je tijekom godina proširena i na projekt Mediteranskog plesnog centra. Svakako, postao je nezaobilazan dio kulturne ponude županije i čitave države.

Ovaj Festival jedinstvena je kulturna manifestacija u organizaciji Zagrebačkog plesnog ansambla. Već osamnaest godina djeluje kao privremeno sjecište i platforma plesnih autora i stručnjaka, kao i publike koja prati plesnu umjetnost – međunarodni festivalski program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica – svim zainteresiranima tako približava suvremene i nove koreografske rukopise te nadolazeće autore i autorice diljem svijeta.

FOTO: FLICKR