LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival povijesti

Festival Kliofest jednom godišnje nudi „povijest za sve“

Sloganima „Povijest za sve“ i „Posjetite povijest“ udružene su mnoge hrvatske kulturne organizacije koje imaju jedan cilj – učiniti povijest dostupnijom javnosti. Ovaj će se sveobuhvatan festival održati na lokacijama diljem Hrvatske – od Karlovca i Splita do Jalžabeta i Ludbrega.

Sloganima „Povijest za sve“ i „Posjetite povijest“ udružene su mnoge hrvatske kulturne organizacije koje imaju jedan cilj – učiniti povijest dostupnijom javnosti. Ovaj će se sveobuhvatan festival održati na lokacijama diljem Hrvatske – od Karlovca i Splita do Jalžabeta i Ludbrega.

Već četvrtu godinu zaredom održat će se Kliofest, festival povijesti. Festival je sa svojim radom započeo još 2014. godine, a u tri godine rada udružio je mnogo partnera, sponzora i suradnika. Ove godine Kliofest surađuje s čak 14 organizatora, među kojima se nalaze Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Državni arhiv te Hrvatski institut za povijest.

Kliofest će se održavati u razdoblju od 9. do 13. svibnja 2017. godine, s centralnim događanjima u Zagrebu. Možda najposebniji dan događanja svakako je Dan povijesti, koji se obilježava 12. svibnja svake godine Tada će u sklopu festivala biti svečano dodijeljene nagrade najistaknutijim povjesničarima.

FOTO: Facebook

Sama manifestacija, utemeljena na povijesnim događajima, ostvarit će se raspravama okruglih stolova. Teme ovogodišnjeg okupljanja su: Događaji koji su promijenili svijet u povodu stote obljetnice ruskih revolucija; Ženska povijest u Hrvatskoj: gdje, što, kamo?; Povjesničari i kulturna baština; Povijest znanosti: prošla i buduća istraživanja te Suvremena povijest u udžbenicima i nastavi povijesti.

Glavni će se dio održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će biti postavljene dvije izložbe: izložba maketa oružja i oruđa iz Domovinskog rata pod nazivom Domovinski rat 1991-1995 – makete i diorame te izložba Napoleonove Istre Istra u vrijeme Napoleona (1805-1813).

FOTO: Facebook

Posebno su iznenađenje manifestacije koje će se održavati u mjestima diljem Hrvatske. Lokacije su raznolike, a obuhvaćaju područja velikog dijela Lijepe Naše. Na popisu su se našli Bjelovar (gimnazija), Dalj (OŠ Dalj), Dubrovnik (HAZU i Sorkočevićev ljetnikovac), Ivanec (OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog), Jalžabet (OŠ Petar Zrinski), Karlovac (Gradski muzej), Klanjec (Gradska knjižnica „A. Mihanović“), Koprivnica (ispred oružane), Kutina (Galerija Muzeja Moslavine Kutina), Ludbreg (Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“), Osijek (Tvrđa i Filozofski fakultet), Pazin (Državni arhiv), Požega (gimnazija), Pula (Filozofski fakultet i Dom antifašista Pula), Rijeka (Zavod HAZU), Slavonski brod (Gradska knjižnica i Muzej Brodskog Posavlja) i Split (Filozofski fakultet i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta).

Osim navedenog Kliofest priprema manifestacije, tribine i predavanja te predstavljanja projekata i knjiga. Mnoge od knjiga predstavljat će sami autori, a specifičnost festivala su i gosti-predavači koji, osim iz Hrvatske, dolaze i iz drugih država kao što su susjedne BiH, Srbija i Slovenija te malo udaljenije Poljska i Rusija.  

Sve su manifestacije povezane s poviješću, a pojedine i s arheologijom, etnologijom, poviješću umjetnosti ili sličnim područjima.

Dodatne informacije moguće je pronaći na mrežnoj ili Facebook stranici događaja.  

FOTO: FACEBOOK