LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Smotra kazališnih amatera

„Festival festivala": Kaotis teatralis među najboljima na međunarodnoj razini

Na najeminentnijem skupu dramskih amatera bivše Jugoslavije predstava „Ispod površine“ Kaotis teatralisa nagrađena je Zlatnom maskom za kolektivnu igru.

Na najeminentnijem skupu dramskih amatera bivše Jugoslavije predstava „Ispod površine“ Kaotis teatralisa nagrađena je Zlatnom maskom za kolektivnu igru.

Dramski studio Ludens teatra prošlog je tjedna predstavljao Hrvatsku na međunarodnoj smotri kazališnih amatera u Trebinju. Na 61. Festival festivala plasirao se kao najbolji na državnoj razini, a ni na međunarodnoj razini nije ostao praznih ruku.

Tako je predstava skupine Kaotis teatralis Ispod površine nagrađena Zlatnom maskom za kolektivnu igru, a dodijeljene su i diplome festivala pojedinim članovima Dramskog studija. Mihovilu Maloči uručena je Diploma za autorski song u predstavi, dok su Petra Balija i Ivan Kovačić dobili Diplomu za scenski pokret. Petra Lozo nagrađena je Nagradom za najbolju glumicu u ovoj predstavi po izboru publike.

– Mislim da smo u našim odlukama saželi ono što se događalo na Festivalu. Interesantno je, simptomatično bilo da je ovaj festival bio u prenapregnutom odnosu kvalitete i entuzijazma ozbiljnih, starijih ansambala koji imaju tradiciju, u kojima igraju ljudi koji su već u zrelim godinama, i onih ansambala koji su, praktično, kao studentski, omladinski. Jednom riječju – spoj mladosti i iskustva, zrelosti, i ta vrsta, kako bih rekao, prenapregnutosti, dovela je do vrlo uzbudljivog festivala koji je bio angažiran i u društvenom i u umjetničkom smislu. – istaknuo je Jovica Pavić, predsjednik stručnog žirija Festivala, nakon dodjele nagrada.

Trebinjski Festival festivala najeminentniji je skup dramskih amatera bivše Jugoslavije, a ova tradicionalna smotra najboljih ostvarenja amaterske dramske produkcije okuplja u kazalište zaljubljenike iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH. Ove se godine održavao od 21. do 27. srpnja.

Podsjetimo, predstava Ispod površine na županijskoj je smotri osvojila četiri nagrade: Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu (Petra Lozo), Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu (Mihovil Maloča), Nagradu za najbolju režiju (Karlo Kučanda) te Nagradu za najbolju predstavu. Na 58. FHKA-i osvojila je Nagradu za najbolju predstavu i Nagradu za najbolju režiju (Karlo Kučanda).

Predstavu je režirao Karlo Kučanda, a u njoj glume: Petra Balija, Jan Barić, Tanja Benkek, Fran Đurašin, Matija Gašpari, Lovro Hajster, Maja Loborec, Petra Lozo, Lana Kovač, Ivan Kovačić, Mihael Kramarić, Nives Krmpotić, Mihovil Maloča, Antonio Manjić, Ivana Radić, Iva Rajković, Dora Špoljar i Zvonimir Trgovčević.

 

FOTO: JOVAN VIDAKOVIĆ