LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književnost

Festival europske kratke priče otvara kultni britanski pisac

Ulaz na sve programe ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče je besplatan, a festival će biti moguće pratiti i online.

Ulaz na sve programe ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče je besplatan, a festival će biti moguće pratiti i online.

21. festival europske kratke priče 5. lipnja u 20 sati u zagrebačkom Petom kupeu otvara Hanif Kureishi, kultni britanski književnik i filmaš, kojeg je američki magazin Times uvrstio među pedeset najvećih britanskih poslijeratnih pisaca!

U razgovoru s Romanom Simićem Kureishi će domaćoj publici otkriti kako vidi današnje britanskog društvo, ali i čitav (post)pandemijski svijet u kojem živimo te koja je uloga pisca i književnosti u njemu.
 
Hanif Kureishi gostuje i u Zadru u utorak, 7. lipnja, u 19 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta gdje će se predstaviti zadarskoj publici u razgovoru s Vesnom Ukić Košta.

Hanif Kureishi, rođen 1954. godine u Bromleyu, podjednako se uspješno bavi književnošću, filmom i kazalištem. Kao sin majke Engleskinje i oca Indijca, od malih je nogu bio svjestan razlika u društvu, i rasnih, i etničkih, i klasnih, a ta perspektiva uvijek djelomičnog outsidera, Drugog, oblikovat će teme mnogih njegovih djela.

Kureishi je za svoj roman prvijenac Buddha iz predgrađa (The Buddha of Suburbia) iz 1990. primio prestižnu nagradu Whitbread Book Award. Ekranizacije Kureishijevih proznih djela pokazale su se vrlo uspješnima te je nakon Buddhe iz predgrađa, koji je pretvoren u miniseriju u produkciji BBC-ja, a za koju je glazbu potpisao David Bowie, njegov treći roman, Intima (Intimacy) iz 1998. također je adaptiran u film, kao i kontroverzna kratka priča Moj sin fanatik (My Son the Fanatic).

Dodijeljena mu je francuska titula Viteza reda umjetnosti i književnosti te Orden reda Britanskoga Carstva (2008.). Godine 2010. primio je međunarodnu nagradu PEN/Pinter za spisateljsku hrabrost, koja se dodjeljuje borcima za slobodu govora.

Djela Hanifa Kureishija poznata su brojnim svjetskim publikama, pa tako i Hrvatskoj, a V.B.Z. je objavio čak šest njegovih inspirativnih knjiga (Buddha iz predgrađa, Intima, Imam ti nešto za reći, Dok mu osluškujem srce, Posljednja riječ i Ništa.)

Ulazak na sve programe je besplatan, a festival će biti moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i YouTube kanalu Festivala.
FOTO: UNSPLASH