LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Orguljski festival studenata

Fantom opere, fantazija i maskenbal na petom koncertu Anabasisa

"Orgulje se sviraju po notama u tri reda, a najvažnija je koordinacija ruku i nogu ", objasnila mi je Elena Roce, studentica 3. godine.

"Orgulje se sviraju po notama u tri reda, a najvažnija je koordinacija ruku i nogu ", objasnila mi je Elena Roce, studentica 3. godine.

Peti koncert Orguljskog festivala Anabasis održan je u utorak, u Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studenti su izvrsno izveli skladbe Bacha, Mendelssohna, Rossinija i drugih skladatelja na jednom od najsloženijih glazbala s tipkama – orguljama.

– Umjetnička imaginacija, sublimirana kiša misli te razina maštovitosti određuje kakvoću umjetničke kreacije pretočene u glazbu koja nas može oduševiti dok slušamo improvizaciju i fantaziranje na orguljama. Izmjenjujući strogost i slobodu forme, fantazija je nadživjela sve stilove i kao jedinstvena forma ovjekovječeni je dualizam duha i materije – neke su od uvodnih riječi iz eseja Orguljska umjetnost profesorice Ljerke Očić kojima je otvoren koncert 

Izvedba je u drugom dijelu koncerta bila prožeta i humorističnim elementima u ozračju poklada, a izvođači kostimirani.

Poseban dojam ostavile su izvedbe "Duet Christine i Fantoma" iz mjuzikla "Fantom Opere", skladatelja Lloyda Webbera i "Komični duet dviju mačaka",skladatelja G. Rossinija i E.F. Weysea, a skladbe su izvodili na orguljama Ivo Mrvelj te solisti Irma Dragičević i Elena Roce. 

Sljedeći koncert "Anabasisa" održat će se 21. ožujka na rođendan Johanna Sebastiana Bacha.  

Fantom opere, Foto: Studentski.hr