LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališni program

Evo što nam sve donosi nadolazeća kazališna sezona u zagrebačkom HNK

U idućoj kazališnoj sezoni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu očekuje nas bogat program.

U idućoj kazališnoj sezoni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu očekuje nas bogat program.

Konferencija za medije kojom je predstavljena nadolazeća kazališna sezona, program Festival Ljetne večeri HNK u Zagreb i Festival svjetskog kazališta, održana je u ponedjeljak, 9. rujna.

 

Prisutnima se obratila intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč riječima:

– Započeli smo sezonu Festivalom ljetne večeri HNK koji smo održali pred mnogobrojnim gledateljima. Vjerujemo da smo ovih godina uspjeli zagrebački HNK pozicionirati kao jedno od središnjih kazališta ne samo u ovom gradu nego i u Europi kojem svjedoče i veliki projekti koje ostvarujemo s mnogobrojnim europskim kazalištima. Nastojali smo kazalište približiti gledateljima, učiniti ga razumljivim onima koji ne idu u kazalište proširiti ga izvan barokne zgrade i s repertoarom koji smo odabrali ući u dijalog i s našim vremenom i s očekivanjima gledatelja.

 

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina istaknuo je kako je HNK u Zagrebu jedan od rijetkih kazališta čiji baletni ansambl je uspio trenirati. 

– Osjeća se želja za radom, sezona je počela, a Balet će se prvi put predstaviti na Festivalu Ljetne večeri HNK u Zagrebu, 9. rujna u 18 sati s pet novih baletnih točaka. – istaknuo je. 

Prva novosezonska premijera bit će Decadance izraelskog koreografa Ohada Naharina, zatim slijedi dugoočekivana premijera baleta Giselle koreografa Josea Carlosa Martineza, a premijerni ciklus završit će praizvedbom baleta Gospođa Bovary u koreografiji Valentine Turcu.

 

Ravnatelj Opere Giorgio Surian rekao je da će sezona biti otvorena operom Posljednji Intermezzo pod ravnanjem Berislava Šipuša u sklopu Muzičkoga biennala Zagreb. Puccinijeva Lastavica sljedeća je premijera koju je autor upravo zbog noviteta u orkestraciji i zborskim dijelovima, smatrao svojim najboljim djelom.
 

Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog druga je premijera u sezoni pod ravnanjem Mikhail Sinkevicha u režiji Yuri Lapteva. Slijedi Mali dimnjačar Benjamina Brittena namijenjen djeci, ali i odraslima, a sezonu završavamo novom zagrebačkom Traviatom Giuseppea Verdija.

– U slučaju pandemijskih restrikcija imamo i rezervne varijante koje podrazumijevaju premijere djela s manje sudionika poput dvije komorne opere – Salierieva Prima la musica poi le parole te Menottijev Medium. – zaključio je ravnatelj Opere.

Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK u Zagrebu fokus nove sezone stavlja na ženstvenom, feminističkom i raznolikom repertoaru koji će velikim djelom oblikovati glumice.

– Sezonu započinjemo dramom autorice Tene Štivičić s predstavom 64 koja govori o temi umjetne oplodnje koja se tretira isključiva kao ženska. Režira ju Arija Rizvić. Nakon toga ponovno jedna žena ravna čudu Elena Ferrante s Genijalnom prijateljicom koju smo najavili prošle sezone, ali zbog epidemioloških razloga morala je biti pomaknuta. Režira ju Marina Pejnović. – najavljuje ravnatelj Drame Buljan te nastavlja premijerni repertoar s predstavom Povijest pčela Maje Lunde koja prepleće tri glasa i tri razdoblja kako bi nas suočila s temeljnim ekološkim pitanjima naše vrste.

Sezona se nastavlja dramom Pustolov pred vratima u režiji Paola Magellija, autora Milana Begovića, a na koncu publiku očekuje laboratorijski proces Bobe Jelčića s predstavom Sorry koja je sufinancirana programom Europske unije Kreativna Europa te je odabrana kao jedna od četiri predstava prestižnih europskih kazališta.

 

Festival svjetskog kazališta

 

Prošle godine pandemija je spriječila HNK u Zagrebu da ostvari cjelokupan program Festivala svjetskog kazališta, iako su izvedene četiri iznimne predstave: Sylvia belgijskog umjetnika Fabrice Murgia o životu slavne pjesnikinja Sylvie Plath, Sopro i By Heart Tiaga Rodriguesa koji je nedavno imenovan direktorom Festivala u Avignonu, te Sreća talijanskog redatelja Pippa Delbona.

U trenutku kada je trebala gostovati predstava Obitelj Mila Raua, granice Belgije su se zatvorile. Ipak, ova će predstava biti izvedena 25. rujna, a riječ je o djelu koje, prema riječima Dubravke Vrgoč, na dokumentaran način tematizira traume suvremenih zapadnih društava.

 

FSK započinje 12. rujna u 20 sati spektakularnom predstavom Moby Dick Teatra Dei Venti iz Modene urađenoj prema motivima istoimenog romana Hermana Melvilla. Veličanstvena je to priča o vječitoj borbi čovjeka s prirodom koja uzvraća zbog agresivnih posezanja u njezine zakonitosti, ali i o želji da se ukroti mitski gorostas, mnogo stariji od naše vrste. Talijanski umjetnici sagradit će neobičnu konstrukciju na trgu ispred kazališta i pozvati publiku na imaginarnu plovidbu Tihim oceanom.
 

Prvi put u Hrvatskoj gostovat će pisac, redatelj i izvođač Mohamed El Khatib, jedan od najintrigantnijih francuskih umjetnika današnjice predstavom C'est la vie u kojoj se dvoje glumaca suočavaju sa stvarnim gubitkom vlastite djece. Kada govore o nemogućoj boli roditelja, oni događaju pristupaju s vremenske distance koja ne ublažava težinu tuge. Na iznenađujući i umjetnički svjež način izazivaju empatičnost kod publike.

Uz to, HNK će ugostiti rusku kazališnu senzaciju, Tri sestre teatra iz Novosibirska redatelja Timofeja Kuljabina, koja se izvodi na znakovnom jeziku. Tradicionalna i u svijetu omiljena tehnika Stanislawskoga pretočena je u dokumentarnu ekspresiju koja veoma često prerasta u nevjerojatno dirljive prizore u kojima Čehovljev tekst dobiva sasvim nova začudna značenja.

– Koncem listopada najavljujemo veliko gostovanje Teatra Vidy iz Švicarske i kultnog berlinskog redatelja Franka Castrofa s predstavom Bajazet Jeana Racina. Riječ je o smjeloj adaptaciji klasicističkog monumentalnog djela o intrigama i ubojstvima na osmanlijskom prijestolju, svojevrsnoj preteči Game of Thrones, kojoj Castorf dodaje dijelove iz Artaudovog teatra okrutnosti. – zaključio je Ivica Buljan.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR