LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmski program

Etnografska kretanja i antropološki turizam predstavljaju se kroz projekcije na ETNOFILm festivalu

Donosimo vam program ovogodišnjeg izdanja ETNOFILM festivala. Uz bogat filmski program, očekuju nas zanimljivi okrugli stol, radionica i zabavno zatvaranje manifestacije.

Donosimo vam program ovogodišnjeg izdanja ETNOFILM festivala. Uz bogat filmski program, očekuju nas zanimljivi okrugli stol, radionica i zabavno zatvaranje manifestacije.

Etnografski muzej Istre organizira deveto izdanje ETNOFILm festivala. Događaj je dosadašnje načelo natjecateljskog filmskog programa, koje se temelji na odabiru filmova prikupljenih otvorenim natječajem, zamijenio izravnim pozivom autorima, odnosno autoricama odabranih filmova.

Program kreće Istarskim filmskim danom, 27. travnja. U suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom, četvrtak donosi četiri priče redatelja s lokalnog područja i filmova o istarskim lokalitetima i kulturi. Premijerno će se prikazati Kontraband redateljice Viviane Brkarić, a posjetitelji će imati prilike pogledati i Dragan Hunt work in progress autorica Eluned Zoe Aiano i Alesandre Tatić te Od Kršana do Peroja Igora Bezinovića. Jutarnja matineja za najmlađe, u kinu Gandusio, predstavlja Je letrika ubila štrige? autora Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić.

Petak i subota rezervirani su za filmski program selektora Bojana Mucka i Lee Vene. Trudili su se okupiti specifičan presjek filmova iz čijih je pristupa zanimljivo iščitavati aktualna etnografska kretanja, sa sklonošću ka žanrovskoj hibridnosti i eksperimentu, etici reprezentacije više no estetici.

Temu antropološkog turizma predstavit će kroz filmove Turizam! Tonćija Gaćine te Highway Rest Stop Isabelle Ingold, u petak, 28. travnja. Nastavak programa drugog dana donosi rumunjski And-Ek Ghes... i grčko-nizozemski Good People, filmove koji problematiziraju aktualna pitanja migranata i izbjeglištva.

U subotu, 29. travnja posjetitelji će se imati prilike upoznati s dvoje hrvatskih umjetnika, Anom Hušman i Igorom Grubićem. Autoričin film Skoro ništa osluškuje odnose prirode i kulture, dok Grubićev nagrađivani Spomenik nastaje kao opservacija odnosa antifašističkih spomenika i prirode. Mlada slovenska redateljica Ana Trebše posljednja će se predstaviti u sklopu teme antropološkog turizma. Njezin Dolce vita bilježi život mladog para na otoku Kaprije. U kasnim poslijepodnevnim satima autori će svoje izazove i probleme pri reprezentaciji drugog iznijeti na okruglom stolu, nakon kojeg posjetitelji mogu pogledati posljednji film službenog programa A inceput ploaia Michelea Lancionea. Film je rezultat dvogodišnjeg aktivističkog angažmana u protestu deložiranih Roma u Bukureštu.

Subota je osim za filmski program rezervirana i za jednodnevnu radionicu Nezavisnog filmskog stvaralaštva Vanje Miljak. Započinje u 10 sati, a sudjelovanje je besplatno. Organizirana je u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom. Večer donosi otvaranje izložbe Grad od čelika Matije Debeljuha, čime ETNOFILm i udruga FARO11 nastavljaju ciklus Nevjerni Toma u Galeriji sv. Toma. Festival zatvara slovenski DJ Ichisan u La Conchi, a ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

FOTO: ETNOFILM FESTIVAL