LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sila se približava

Edukativno odbrojavanje do premijere „Star Wars: The Force Awakens“

Za nekoliko dana svjetlo dana ugledat će dugoisčekivani nastavak svemirske opere – „Star Wars: The Force Awakens“. Tome u čast, odlučili smo izdvojiti ono najbitnije o ovoj kultnoj svemirskoj priči.

Za nekoliko dana svjetlo dana ugledat će dugoisčekivani nastavak svemirske opere – „Star Wars: The Force Awakens“. Tome u čast, odlučili smo izdvojiti ono najbitnije o ovoj kultnoj svemirskoj priči.

Svijet je u ekstazi, a za nekoliko dana doći će i do vrhunca, dugo iščekivanom premijerom i nastavkom svemirske opere – Star Wars: The Force Awakens. Nedavno je objavljeno da film ruši sve rekorde prodaje ulaznica, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. To na neki način potvrđuju i komentari na forumima i društvenim mrežama, gdje ljubitelji ove kultne franšize pišu da će ovo biti najgledaniji film u povijesti. Ususret tome dosta velikom događaju, doduše, kako za koga, odlučili smo izdvojiti ono najbitnije o ovoj, možemo reći, kultnoj instituciji.

 
Star Wars: The Force Awakens Trailer (Official)

The Force. It’s calling to you. Tickets on sale now: Fandango.com/TheForceAwakens

Posted by Star Wars on Monday, 19 October 2015

Neki znaju, a neki ne znaju – Star Wars je američki film kreiran od strane producenta i redatelja Georgea Lucasa. Prvi je film bio distribuiran davne 1977. godine, a stekao je toliku slavu da su za njim slijedila još dva nastavka. Tek nakon 16 godina ova je trilogija dobila i nastavke, a posljednji se gledao 2005. godine

Star Wars, FOTO: Facebook

Ovaj serijal, koji na alegoričan način tematizira realnu i sveprisutnu borbu dobra i zla, postao je toliko prisutan u popularnoj kulturi da je stvorio i nove zvjezdane izvore – pa su tako nastale knjige, tv serije, video igre i mnogobrojni stripovi. Na kraju krajeva, 2008. godine ova američka franšiza ostvarila je toliku zaradu na kino blagajnama da se smjestila na treće mjesto, odmah iza filmova omiljenih likova – James Bonda i Harryja Pottera.

Mark Zuckerberg, FOTO: Screenshot

Najnoviji nastavak, koji će premijeru u Hrvatskoj doživjeti 15. prosinca, bio je jako tajnovito prezentiran. Redatelj J. J. Abrams, poznat i po kultnoj seriji Lost, držao je sve u tajnosti, no ipak se o novom nastavku puno pisalo. Vjerojatno je u ovom slučaju vrijedilo: „Daleko od očiju, blizu srcu!“ te je tim motom očito zagarantirana željenost ovog nastavka (što je i bilo za očekivati). Ne samo da su zainteresirali svjetski puk i Marka Zuckerberga, već je i fanovski nastrojeni Google omogućio da svi mogu birati pripadaju li tamnoj ili svijetloj strani koristeći stranicu Google Star Wars.

Google Star Wars, FOTO: Screenshot

Star Wars: The Force Awakens prvi je film treće trilogije. Radnja je smještena 30 godina nakon filma Return of the Jedi iz 1983. godine Film su preplavila nova kvalitetna imena, neka poznata i ona manje poznata – Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis (Gollum), Domhnall Gleeson i oskarom nagrađena Lupita Nyong'o.

Star Wars, FOTO: Facebook

Međutim, na platna se vraćaju i veterani ovog filma, pa ćemo imati prilike vidjeti i Harrisona Forda (koji se uspio ozlijediti na filmskom setu), Carrie Fisher i Marka Hamilla, Anthonyja Danielsa, koji je bio C-3PO, Petera Mayhewa, koji je oživio svima dragog Chewbacca, i Kennyja Bakera, koji je, vjerovali ili ne, dao duh R2-D2.

Ulogu scenarista odigrao je Lawrence Kasdan koji se već bio dotakao scenarija i u prvoj trilogiji Imperija uzvraća udarac i Povratak Jedija, dok filmsku glazbu potpisuje John Williams koji je zvukovno odredio cijelu ovu veličanstvenu priču. George Lucas, umotvorac Zvjezdanih ratova, u ovom nastavku postaje kreativni savjetnik.

Iako su mnogi zabrinuti kako će izgledati ovaj nastavak i hoće li biti prikazan na čast dosadašnjim, u većini slučajeva pozitivno prihvaćenim prikazima filmova, J. J. Abrams je obećao fanovima da će prikaz biti vjeran originalnoj trilogiji, a da će se najveća razlika vidjeti u specijalnim efektima, koji su jako napredovali.

Ono što je zanimljivo i ustvari podržava onaj moto s početka, činjenica je da još uvijek nismo vidjeli Lukea Skywalkera. J. J. Abrams obavijestio je, smirio, ali i uzdrmao sve, rekavši da je neprisutnost ovog lika u potpunosti namjerna. Tako je i ova informacija izazvala pojavu nagađanja i pretpostavki, počevši s onom najpopularnijom – da je Luke Skywalker prešao na tamu stranu te da surađuje s članovima politički obojenog First Ordera i zlikovcem Kylo Renom.

Ovaj je nastavak sniman na mnogim lokacijama poput Islanda, Abu Dhabija, čak na irskim otocima, no činjenica je da se mnogo pažnje skrenulo i na stare lokacije te se primijetilo kako Anakinov dom – grad Mos Espa na planetu Tatooine brzo propada i kako se nikako zbog negostoljubivog saharskog terena ne može očuvati. Jedini način očuvanja ovog kultnog, sada već izgubljenog grada, bilo bi premještanje, a zasada ga možete posjetiti i preko Google Mapsa.

Na kraju, možemo se nastaviti pitati ono ultimativno pitanje, pitanje svih vremena:

 

FOTO: FACEBOOK