LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književni natječaji

Dva ogranka Matice hrvatske novčano nagrađuju pjesme i zbirke

Novčani iznos od 5000 kuna dodjeljuje se za najbolju izvornu knjigu pjesama hrvatskoga autora ili autorice s izrazitim intimističkom i/ili zavičajnom tematikom, a za tri najbolje plasirane pjesme autora do 21 godine starosti osigurano je 600, 400 i 300 kuna.

Novčani iznos od 5000 kuna dodjeljuje se za najbolju izvornu knjigu pjesama hrvatskoga autora ili autorice s izrazitim intimističkom i/ili zavičajnom tematikom, a za tri najbolje plasirane pjesme autora do 21 godine starosti osigurano je 600, 400 i 300 kuna.

Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu raspisao je književni natječaj za nagradu Zvonko Milković 2020., a Ogranak u Sisku natječaj Stihovnica Siska. Oba su otvorena do 1. listopada 2020. godine, a pobjednike očekuje i novčana nagrada. 

Nagrada Zvonko Milković dodjeljuje se za najbolju izvornu knjigu pjesama hrvatskoga autora ili autorice s izrazitim intimističkom i/ili zavičajnom tematikom. Tako u konkurenciju ulaze zbirke pjesama pisane bilo kojim hrvatskim dijalektom. Na natječaj se mogu prijaviti nakladnici ili autori s prvim izdanjima pjesničkih zbirki koje su objavljene u razdoblju između 1. listopada 2019. i 1. listopada 2020. godine. Tri primjerka knjige šalju se na adresu Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović: Trg slobode 8a, 42000 Varaždin, s naznakom: Za nagradu "Zvonko Milković" (2020.)

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 5000 kuna koji će se laureatu uručiti na svečanom obilježavanju rođendana pjesnika Zvonka Milkovića u Varaždinu 22. listopada 2020. godine. Pravila natječaja dostupna su i na internetskoj stranici ogranka Matice hrvatske u Varaždinu.

U natječaju Stihovnica Siska za najbolju pjesmu pravo sudjelovanja imaju sve osobe do 21 godine starosti. Pjesma ne smije biti duža od tri kartice teksta, mora biti napisana na hrvatskom jeziku te se moraju poštovati osnovna načela pri pisanju (font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5). Šalje se pod zaporkom, a sama zaporka mora biti ispisana u zasebnoj .doc datoteci jer mora sadržavati ime i prezime autora, adresu, broj telefona, e-mail adresu te kratak životopis autora. Potom, te se dvije datoteke šalju na e-adresu: maticasisakogranak@gmail.com. Autor u natječaju sudjeluje sa samo jednom pjesmom koja ne smije biti prethodno objavljivana. Nagradit će se prva tri mjesta sa 600, 400 i 300 kuna

Organizatori natječaja napominju kako autori moraju pažljivo pregledati tekst i ispraviti pravopisne i gramatičke pogreške, ali i da slanjem radova pristaju na potrebne uredničke intervencije. Pristigle radova pregledat će stručno tročlano povjerenstvo te će rezultati biti dostupni u medijima i na internetskim stranicama ogranaka Matice hrvatske.

FOTO: PIXABAY