LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert u dvorani Blagoja Berse i online

Dva klavirista s Muzičke akademije sljedeći nastupaju u ciklusu „Vivant professores”

Zagrabačka publika čut će Mozartovu Sonatu za dva klavira u D-duru, KV 448, Schubertovu Fantaziju za klavir četveroručno u f-molu, D 940 i Rahmanjinove Simfonijske plesove za dva klavira, op. 45. Koncert će se prenositi i na YouTubeu.

Zagrabačka publika čut će Mozartovu Sonatu za dva klavira u D-duru, KV 448, Schubertovu Fantaziju za klavir četveroručno u f-molu, D 940 i Rahmanjinove Simfonijske plesove za dva klavira, op. 45. Koncert će se prenositi i na YouTubeu.

U sklopu ciklusa Vivant professores sljedeći će koncert održati klaviristi, ujedno profesori Muzičke akademije Đuro Tikvica i Domagoj Guščić. Zakazan je za ponedjeljak, 29. ožujka, s početkom u 19:30 u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa

Muzička akademija najavljuje da će zagrebačka publika čuti Mozartovu Sonatu za dva klavira u D-duru, KV 448, Schubertovu Fantaziju za klavir četveroručno u f-molu, D 940 i Rahmanjinove Simfonijske plesove za dva klavira, op. 45. 

Njeni predstavnici za Đuru Tikvicu pišu sljedeće:

–  Đuro Tikvica (Dubrovnik, 1963) školovao se u Zagrebu i Moskvi. U Moskvi je pohađao Muzičko učilište pri konzervatoriju Čajkovski u klasi uglednoga profesora Borisa Romanova, a zatim je studirao na Konzervatoriju u klasi znamenite pijanistice profesorice Tatjane Nikolajeve. U tom razdoblju započeo je suradnju s hrvatskim institucijama Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Dubrovačkim ljetnim igrama, a redovito je nastupao u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu i diljem onodobne države. U to je vrijeme redovito i zapaženo nastupao i u Moskvi kao solist i kao komorni glazbenik (Velika, Mala dvorana i Dvorana Rahmanjinova Moskovskog konzervatorija, Muzej Čajkovskoga u Klinu i nizu drugih koncertnih prostora). Tada je nastao i njegov prvi diskografski zapis za tvrtku Melodija za koju je snimio Bachov Koncert za dva klavira i orkestar kao jedan od solista. Studij na Konzervatoriju završio je diplomskim koncertima (komornim, korepetitorskim i solističkim) 1987. godine te je diplomirao s odličnim uspjehom kao jedan od najboljih studenata 118. generacije Moskovskog konzervatorija. Nakon povratka u domovinu snimio je ploču s violončelisticom Asjom Valčić te je nastavio širiti suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, gdje je surađivao s Igorom Gjadrovom, Fimčom Muratovskim, Antonom Nanutom, Ivom Lipanovićem, Ivom Dražinićem i drugim dirigentima. Nastavio je i suradnju s Dubrovačkim ljetnim igrama gdje je 1995. godine nagrađen nagradom Orlando za najbolju domaću koncertnu izvedbu.

Sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na natjecanjima mladih pijanista kako nacionalnih tako i međunarodnih (HDGPP, EPTA Osijek, Artiada Moskva, Natjecanje Rahmanjinova u Velikom Novgorodu, Natjecanje Tatjane Nikolajeve u Brjansku; Natjecanje Louis Spohr u Kasselu). Održava mnoge seminare za učenike i profesore glazbenih škola i akademija kao i u okviru Natjecanja Artiada u Moskvi i Natjecanja Rahmanjinova u Velikom Novgorodu. Godine 2014. vodio je klasu u okviru Russian Piano Academy u gradu Kurashiki u Japanu. Od 2007. redovito vodi Ljetnu glazbenu školu u Pučišćima na Braču. Odlikovan je odličjem Gloria Artis, koje dodjeljuje Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za zasluge u kulturi. Izdao je više nosača zvuka s djelima Čajkovskoga, Rahmanjinova, Papandopula, Schumanna, Griega i Sibeliusa. Pedagoški djeluje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine, a danas je u zvanju redovitog profesora. U njegovoj klasi diplomirao je niz mladih hrvatskih i inozemnih pijanista, koji danas uspješno djeluju, kako koncertantno tako i pedagoški, u domovini i u inozemstvu, a neki od njih su dobitnici vrijednih nagrada na uglednim međunarodnim natjecanjima.

Predstavljaju i Domagoja Guščića

– Domagoj Gušćić (Zagreb, 1982) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Đure Tikvice, kod kojeg je završio i dva programa umjetničkog usavršavanja. Usavršavao se i kod uglednih pijanista i pedagoga, među kojima se ističu Eugene Indjic, Noel Flores, Boris Romanov, Irina Osipova, Zinaida Ignateva, Ivan Urvalov, Irina Kataeva i mnogi drugi. Tijekom i poslije studija osvajao je vrijedne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Makedoniji, Italiji i Rusiji.

Aktivan kao solisti i komorni glazbenik, nastupao je u Austriji, SAD-u, Norveškoj, Rusiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj i Sloveniji. Također je održao recitale u Zagrebu i mnogim drugim gradovima diljem Hrvatske. Surađuje s nizom eminentnih hrvatskih i stranih umjetnika. Nastupao je kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te Komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca. Od 2014. djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, s kojim je sudjelovao na koncertima u ciklusu Kanconijer, na Glazbenoj tribini Opatija, u sklopu MBZ te snimao za potrebe emisija Maestro i A Strana. Od studenog 2016. surađuje sa Zagrebačkom Filharmonijom, a od travnja 2017. s Varaždinskim komornim orkestrom. Također surađuje s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble) te ansamblom OKTOS.
 
Osnovao je Max Bruch trio s klarinetistom Markom Zavišićem i violisticom Hiwote Tadesse na jesen 2017, s kojim je ostvario niz zapaženih koncertnih nastupa diljem Hrvatske te osvojio 2. nagradu na natjecanju Papandopulo u kategoriji neklasičnih komornih sastava u jesen 2019. Sudjelovao je u ciklusima Mladi u Lisinskom te Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj kao solist i kao komorni glazbenik. Ostvario je zapažene nastupe u ciklusu Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu među kojima se ističu recital s djelima S. Rahmanjinova te nastup na večeri 24 sata F. Chopina. Sudjelovao je na brojnim pijanističkim i komornim festivalima, među kojima se ističu recitali na međunarodnom festivalu Nei suoni dei luoghi, Vareš Classic Festivalu s ansamblom WISE, festivalu Dubrovnik u pozno ljeto u Kneževom dvoru te na Fermata Festivalu na Korčuli. Radio je kao službena klavirska pratnja na međunarodnim natjecanjima Antonio Janigro, Antonio Janigro za mlade celliste, Papandopulo, Poreč Fest i Bistrički zvukolik u Hrvatskoj te na međunarodnom natjecanju SVIREL u Sloveniji.
 
Od listopada 2010. sudjeluje je na Međunarodnom Hugo Staehle festivalu za mlade pijaniste u Kasselu, Njemačkoj prvo kao asistent prof. Đure Tikvice, a potom 2014. i 2018. kao predavač. U svibnju 2012. sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji Transformacija obrazovanja i glazbena kultura: tradicija i sadašnjost u Odessi, Ukrajini gdje je održao recital s predavanjem. Od 2008. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a od 2012. stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji kao umjetnički suradnik.

Ulaznice za koncert dostupne su u sustavu Ulaznice.hr te na ovlaštenim prodajnim mjestima po cijeni od 30 kuna. Moguće ga je i slušati online, i to uživo na YouTube kanalu Muzičke akademije. 
FOTO: PIXABAY