LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljanje programa

Društveno angažirani naslovi u fokusu 15. Zagreb Film Festivala

Petnaestu godinu zaredom Zagreb Film Festival posjetiteljima nudi žanrovski raznolik filmski program iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Ove se godine Festival širi i izvan grada Zagreba, a posjetitelji mogu uživati i u filmovima i u nizu popratnih sadržaja.

Petnaestu godinu zaredom Zagreb Film Festival posjetiteljima nudi žanrovski raznolik filmski program iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Ove se godine Festival širi i izvan grada Zagreba, a posjetitelji mogu uživati i u filmovima i u nizu popratnih sadržaja.

Na konferenciji za medije održanoj 2. studenog u kinu Europa predstavljen je program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala koji će se održati od 11. do 19. studenog. Posjetitelji će filmove moći pogledati u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti te na F22  ̶  Novoj akademskoj sceni.

Natjecateljski su program i popratne festivalske sadržaje na konferenciji predstavili Boris T. Matić, direktor festivala, Hrvoje Laurenta, izvršni direktor, Selma Mehadžić, koordinatorica programa, Lana Matić, producentica te Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu. Natjecateljski program dugometražnog filma obuhvaća trinaest filmova, dok se za nagradu Zlatna kolica još natječe i deset međunarodnih kratkometražnih te deset domaćih kratkih filmova u programu Kockice.

Direktor festivala Boris. T. Matić osvrnuo se na osobitost ovogodišnje selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma primijetivši kako namjera organizatora festivala nije bila izabrati tematski slične filmove, ali kako je primjetan nikad veći broj društveno angažiranih naslova. Odabrani se filmovi, između ostalog, bave problemima ženskih prava, prava na pobačaj, posljedicama PTSP-a i izazovima života ilegalnih imigranata.

Foto: Hrvatski filmski savez

Od svojih je početaka Zagreb film festival bio usmjeren prema debitantima, čiji su filmovi fokus glavnog programa. Producentica Lana Matić, u ime cijeloga organizacijskog tima, ustvrdila je kako im je i danas iznimno važno da kroz svu postojeću infrastrukturu Festivala pružaju potporu mladim autorima.

Osim filmskog dijela festival obuhvaća i niz radionica te brojna gostovanja velikih filmskih imena, a sav je program otvoren za javnost. Novost ovogodišnjeg Festivala njegovo je širenje izvan grada Zagreba, točnije u riječko Art-kino Croatia, gdje će se prikazati cijeli natjecateljski program Ponovno s nama. Pobjedniku će se uz nagradu Zlatni bicikl prvi put dodijeliti i Nagrada riječke publike.

Detaljan raspored filmova i ostale informacije o Festivalu možete pronaći na internetskoj stranici Zagreb Film Festivala, a ulaznice kupiti na festivalskoj blagajni ili online.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ