LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvedbe u &TD-u

Dramatične tišine u životu muškarca i žene – premijerno u Savskoj 25

Posljedice konflikata u životu jednog potpuno običnog para prikazuje nova predstava u Teatru &TD. Autorski tim čine redateljica Lea Anastazija Flefer te glumci Katarina Strahinić i Robert Španić.

Posljedice konflikata u životu jednog potpuno običnog para prikazuje nova predstava u Teatru &TD. Autorski tim čine redateljica Lea Anastazija Flefer te glumci Katarina Strahinić i Robert Španić.

Premijera predstave Zašto šutiš? Lee Anastazije Fleger, mlade, ali već afirmirane hrvatske redateljice, održat će se u srijedu, 19. prosinca, u Teatru &TD, Savska 25. Reprizne izvedbe otvorene za javnost na rasporedu su 20. i 21. prosinca. 

Autorski tim predstave uz redateljicu čine glumci Katarina Strahinić i Robert Španić. Za scenu i kostime zaslužna je Ana Sarć, a za glazbu Milorad Stranić.

Zašto šutiš? dominantno je neverbalna, ali izrazito dramska predstava u kojoj gledamo ključne momente u životu jednog potpuno običnog para – žene i muškarca. Scene koje gledamo ključni su trenutci iz njihova života. One nisu sjećanja na svađe, prepirke, vjenčanja, zabave, proslave, rođendane ili obljetnice. Ne prikazuju se velike, atraktivne scene. U fokusu su momenti koji dolaze nakon njih. Ne gledamo genezu, niti uzroke partikularne situacije. Gledamo posljedice konflikata, ono što se događa kada vrhunac momenta više ne postoji i kada se treba nositi i suočiti s posljedicama određene situacije. Tada i ondje nastupaju dramatične tišine.

Komunikacija je glavna tema predstave. Svaki par na svijetu ima autentičan, specifičan način međusobne povezanosti i komunikacije. Ona je vrlo često potpuno strana, nepoznata drugim ljudima. Ona je razumljiva samo onima koji su je uspostavili. Neka rečenica, čak neka riječ, može biti velika priča za sebe koja se dogodila u pretpovijesti komada.

– Bavimo se specifičnim tipom komunikacije, koji najčešće izbjegava razgovor o esenciji problema. Ono što je skriveno u neizgovorenom postaje važnije, i u ovom slučaju kazališno bitnije od riječi koje se izgovore. Od izgovorenog teksta mnogo su bitnije okolnosti situacija (i predsituacija), te odnosa (i predodnosa) lica na sceni. – naglasila je redateljica.

FOTO: DENIS KOMLJENOVIĆ