LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
26. nagrada hrvatskog glumišta

Dodijeljeni hrvatski Oscari

Nagrada hrvatskog glumišta iliti hrvatski Oscar 2018. otišao je ove godine onim najboljim umjetnicima u subotu na svečanoj dodijeli u HNK u Zagrebu.

Nagrada hrvatskog glumišta iliti hrvatski Oscar 2018. otišao je ove godine onim najboljim umjetnicima u subotu na svečanoj dodijeli u HNK u Zagrebu.

Hrvatski Oscari dodjeljuju se već 26 godina umjetnicima za glumačka, radijska, televizijska, redateljska, plesna, kostimografska, scenografska ostvarenja. Jednako kao i za operete i mjuzikle. Nagrađuju se i oni za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti i sveukupno ostvarenje u njoj. Posebno je to priznanje umjetnicima za dugotrajni rad i pripremu kazališnih djela koje svake godine Hrvatsko društvo umjetnika nagrađuje i pozorno prati što se radilo protekle kazališne sezone. 

– Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti i govoriti samo hrvatskim jezikom. – izrekao je glumac Vilim Lesić na daskama HNK u Zagrebu. 

Bilo je to davne 1860. godine, 24. studenog na nagovor Dimitrija Demetera te se zbog toga na taj datum, svake godine održavaju dodjele Nagrade hrvatskog glumišta.

Ove je godine, na svečanoj dodjeli u HNK u Zagrebu održanoj prošle subote, Zoranu Mihanoviću pripala nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti jer već 40 godina pazi na oblikovanje svjetala koja pomažu u podizanju kvalitete kazališnih komada. Blaženka Milić i Mustafa Nadarević nagrađeni su za sveukupno ostvarenje na kazališnim daskama HNK Zagreb. Božidar Šnajder dobio je nagradu za izniman doprinos promicanju opere, operete i mjuzikla.

Tko pjeva, zlo ne misli predstava je koja je Zrinki Cvitešić i Ivani Boban osigurala nagradu za najbolje ženske uloge. Cvitešić za glavnu ulogu Ane Šafranek, a Boban za sporednu ulogu tete Mine. Petra Svrtan dobila je nagradu za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za predstavu Govori glasnije Satiričkog kazališta Kerempuh, dok je Antonija Teskara za umjetnike do 30 godina. U opereti ili mjuziklu nagradu za žensku ulogu dobila je Hana Hegedušić za predstavu Prošlih pet godina. Za umjetničko ostvarenje u plesu nagradu za žensku ulogu dobila je Sonja Pregrad u predstavi Tamo vani i ovdje unutra. Petri Cicvarić pripala je nagrada za glumačko ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu.

Najbolja muška glavna uloga pripala je Draženu Čučeku koji je igrao Hitlera u predstavu Opet onDomagoj Mrkonjić za sporednu mušku ulogu za predstavu Osječki long, long play. U opereti ili mjuziklu Bože Jurić Pešić za Malu FloramyeMatija Đigir dobitnik je nagrade za glumačko ostvarenje u predstavi za djecu. Za ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, Marjan Nejašmić Banić. Predstava Staging a Play: Tartuffe, osigurala je Matiji Ferlinu nagradu za najbolju plesnu koreografiju, a Darku Japelju za umjetničko ostvarenje u plesu. Trpimir Jurkić, ulogom u seriji Novine, dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u TV-drami.

Najbolju kazališnu scenografiju napravila je Irena Kraljić, dok je Mladen Radovniković dobio nagradu za najbolju kazališnu kostimografiju.

Za najbolje redateljsko ostvarenje u radiodrami nagrada je pripala Vedranu Vrhovniku. Nagrada za najboljeg dramskog redatelja otišla je Igoru Vuku Torbici za predstavu Tit Andronik, a Nini Kleflin za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u mjuziklu Čarobnjak iz Oza. Za najbolju dramaturšku obradu teksta Ozren Prohić dobio je zahvaljujući Pjerinu.

Najbolji mjuzikl je Byron, Zagrebačkog kazališta Komedija. Najbolja plesna predstava je Tamo vani i ovdje unutra, a najbolja lutkarska predstava ili predstava za djecu je Nikomu pravo. Najbolja dramska predstava je Orestija HNK u Splitu. 

Problem je ovakvih i sličnih nagrada što neke umjetnike doživotno zaobiđu, a da su na kazališnim daskama mnogo toga ostavili. Zrinka Cvitešić jasno je u govoru ukazala na potrebu Hrvatskog dramskog društva da ubuduće promisli koga trebaju ovjenčati ovom nagradom prije nego li nas napuste. 

Ova država, ljudi, to je nenormalno koliko mi po glavi stanovnika imamo vrhunskog talenta, to stvarno nije normalno. Ali nam se nešto dogodilo što mislim da se ne bi smjelo događati, a to je da smo pustili neke velike i najveće da zauvijek odu, a da im ovo ne damo…

FOTO: UNSPLASH