LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjećanje na proboj zatočenika iz Jasenovca

„Dnevnik Diane Budisavljević” premijerno na TV-u

„Dnevnik Diane Budisavljević” je igrano-dokumentarni film o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Osvojio je 15 nagrada, a u kinima ga je pogledalo više od 65 tisuća ljudi.

„Dnevnik Diane Budisavljević” je igrano-dokumentarni film o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Osvojio je 15 nagrada, a u kinima ga je pogledalo više od 65 tisuća ljudi.

Film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević svoju će televizijsku premijeru imati u srijedu, 22. travnja 2020, u 20:05 na prvom programu HRT-a. Tog se dana obilježava sjećanje na proboj posljednje grupe zatočenika logora Jasenovac, ujedno dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike.

 

Dnevnik Diane Budisavljević je igrano-dokumentarni film o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, Crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja Drugog svjetskog rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10 000 djece. Zahvaljujući njenom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

 

Dianu Budisavljević glumi iznimna Alma Prica koja je za ulogu nagrađena zlatnim Orionom na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima te nagradom Jutarnjeg lista Zlatni studio. Njenog supruga liječnika Julija Budisavljevića glumi slovenski glumac Igor Samobor, a uloge u ovom filmu ostvarili su neki od ponajboljih glumaca regije poput Mirjane Karanović, Livija Badurine, Arete Ćurković, Ermina Brava, Krešimira Mikića, Urše Raukar i Vilima Matule.


Film je premijerno prikazan lani na Pulskom filmskom festivalu gdje je nakon osmominutnog pljeska publike osvojio čak šest nagrada, među kojima i najvažniju –Veliku Zlatnu arenu za najbolji film. Dosad mu je dodijeljeno ukupno 15 nagrada, a ističu se nagrada za najbolje debitantsko ostvarenje na filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu te nagrada za najbolji dugometražni igrani film na Festivalu židovskog filma u Jeruzalemu. Posebno su značajne i dvije nagrade publike – ona iz Pule te nagrada koju su beogradski gledatelji filmu dodijelili na festivalu Slobodna zona jer obje svjedoče o srdačnim reakcijama gledatelja.

 

Igrao je u kinima širom Hrvatske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine gdje ga je pogledalo više od 65 tisuća ljudi, a značajan interes iskazala je i srednjoškolska publika u Hrvatskoj, no zbog epidemije izazvane koronavirusom film će u školske klupe čim se situacija normalizira. Ekipa filma trenutačno radi na novom projektu Od filma do muzeja, virtualnom muzeju koji će tematizirati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a donijet će dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tijekom višegodišnjeg povijesnog istraživanja i rada na filmu. Dovršetak projekta planiran je za jesen.

 

Dnevnik Diane Budisavljević nastao je u produkciji Hulahopa iz Zagreba te u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES.

FOTO: HULAHOP