LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje izložbe

„Dizajnom tekstila 01“ studenata TTF-a zatvara se sezona Galerije SC

Različitosti u izboru tema, različitih tehnika i načina realizacije glavne su karakteristike studentske izložbe prema riječima Koraljke Kovač Dugandžić, a studenti TTF-a svoje će različitosti prikazati izložbom kojom se zatvara tekuća sezona u Galeriji SC.

Različitosti u izboru tema, različitih tehnika i načina realizacije glavne su karakteristike studentske izložbe prema riječima Koraljke Kovač Dugandžić, a studenti TTF-a svoje će različitosti prikazati izložbom kojom se zatvara tekuća sezona u Galeriji SC.

U sklopu projekta Oni dolaze... predstavit će se studenti TTF-a izložbom Dizajn tekstila 01. Izložba će se otvoriti 6. srpnja u Galeriji SC u 20 sati, a moći će se pogledati do 14. srpnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Studenti Tekstilno tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu već na preddiplomskom studiju u području kreativnosti istražuju osnovne likovne elemente u različitim tehnikama realizacije sve do razvijanja kreativnosti kroz dizajniranje kolekcija dizajna tekstila i različitih realizacija u tekstilu na diplomskom studiju.

– Autorski tekstili u formatu 300x100 cm i kreativne bilježnice / sketchbook koji ih prate ono je što je svaki student dobio kao zadatak prije ulaska u kreativno-istraživački proces. Prezentacijom aktualnih dizajnera tekstila studentima je dan uvod u problemski zadatak izrade osobnoga tekstila bez ograničenja unutar tehnika i materijala. Poticaj su za ovu izložbu studenti dobili kroz studijski odlazak u Veneciju na Venecijanski bijenale gdje su vidjeli nekolicinu radova koji problematiziraju povezivanje unutar područja tekstila, dizajna i umjetnosti kroz različite pristupe tekstilu – od tekstilnih bilježnica, tekstilnih objekata na bazi minimalizma do velikih tekstilnih instalacija na principu višeslojnosti.

Različitosti u izboru tema, različitih tehnika i načina realizacije glavne su karakteristike studentske izložbe. Ovisno o interesima, afinitetima, senzibilitetu, osobnosti i kreativnosti unutar područja dizajna tekstila mentorskim praćenjem nastaju tekstilne površine / osobni tekstili i kolekcije ručno, računalno i digitalno rađenih radova. Aktualizacija dizajna tekstila kao važnoga područja u umjetničkom i dizajnerskom kontekstu te kao segmenta unutar modnoga dizajna razine su o kojima promišlja i koje propituje ta studentska izložba.

Aktualizacija dizajna tekstila i stavljanje u kontekst današnjega vremena kao važnoga segmenta unutar umjetničkoga područja kreativnoga izražavanja cilj je i poticaj u realizaciji ovakvih i sličnih projekata i izložbi. Neadekvatan položaj Dizajna tekstila u kontekstu udruženja i društava vezanih za dizajn i njegovo problematiziranje poticaj su za ostvarivanje ovakvih i sličnih projekata sa studentima, a da bi se umjetničkom području dizajna tekstila i studentima koji ga studiraju dalo na važnosti i vidljivosti. – stoji u predgovoru Koraljke Kovač Dugandžić.

FOTO: DORA OJDENIĆ