LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muzej antičkog stakla Zadar

„Dizajn u staklu“

Izložba je otvorena do 24. travnja 2014. godine.

Izložba je otvorena do 24. travnja 2014. godine.

Nedavno je u Muzeju antičkog stakla otvorena izložba autora Radovana Rajića pod nazivom "Dizajn u staklu". Radi se o prvoj javnoj izložbi ovog umjetnika iz Umaga u tehnici stakla. Svoj unutarnji slikarski nemir oslikavao na platnima sve do 2002. godine, kada se upoznaje s novom umjetničkom tehnikom te svoj rad prenosi na staklo. Sklonost umjetničkom istraživanju odvodi ga u bolonjsku radionicu stakla udruge umjetnika (Cooperativa Eta Beta) gdje otkriva svijet stakla pod vodstvom katalonskog majstora Joana Crousa. Ubrzo postaje njegov asistent te sudjeluje u stvaranju niza Joanovih skulptura u tehnici staklene paste. U Bologni je radio tanjure za najbolje restorane, bili su to tanjuri s pismom, odnosno kaligrafijom. Radio je za još nekoliko restorana na prostoru Bologne, a počeo je i surađivati s restoranima u Istri. 

Ova izložba obuhvaća tek jedan dio umjetnikovih stvaralačkih interesa, usmjerena je na dizajn predmeta za svakodnevnu upotrebu poput tanjura, zdjela i satova. Svi su napravljeni od Murano i Float stakla. Rajić na staklu iscrtava dijelove svojih sjećanja, misli i osjećaja. Obični uporabni predmeti u njegovim rukama postaju umjetničkim djelima. On se poigrava sa staklom istražujući ga, bilo da ga oblikuje ili spaja s nekim drugim materijalom.
U svom radu Rajić se oslanja na iskustva talijanskog dizajnera i edukatora Bruna Munaria, dok inspiraciju crpi iz svakodnevnog života koristeći prirodne i umjetne materijale za oblikovanje tekstura. 

U muzeju je izloženo oko sto eksponata uglavnom u klasičnom i Murano staklu, uz još nekoliko vrsta puhanog stakla. Izložba je nastala u kratkom roku ali predmeti koji se mogu vidjeti plod su četverogodišnjeg truda i rada.
Izložba je otvorena do 23. travnja 2014. godine, dođite i uvjerite se u ljepotu dizajna stakla.

izložba
 
izložba "Dizajn u staklu"; FOTO: eZadar
 
FOTO: EZADAR