LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online kultura

Danas u podne online premijera „Labuđeg jezera” Baleta HNK Split

Premijera malo drugačije izvedbe „Labuđeg jezera” prikazat će se danas u 12 sati u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Premijera malo drugačije izvedbe „Labuđeg jezera” prikazat će se danas u 12 sati u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Danas, 2. svibnja, u 12 sati otvorite Facebook ili Youtube kanal splitskog HNK i uživajte u premijernoj online izvedbi 14-minutne baletne video-predstave Labuđe jezero u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Po motivima istoimenog baleta i uz glazbu Petra Iljiča Čajkovskog video je osmislila, režirala i, uz veliku pomoć kolega plesača, koreografirala prvakinja Baleta HNK Split Eva Karpilovska. I u predstavi ćete imati priliku vidjeti aktualnu temu koronavirusa, no na zanimljiv način – riječ je o duhovitoj suvremenoj parafrazi poznatoga klasičnog baletnog naslova. koronavirus će se javiti u liku Rothbarta, negativca koji se umiješa u živote ostalih likova. Suvremenost će se javiti i kada princ Siegfried bude prisiljen izabrati nevjestu koju će birati putem društvenih mreža, ali ni ovoga se puta ne morate brinuti da ljubav neće nadvladati zlo – opake se Rothbartove spletke izjalovljuju, a priča između princa i Odette završava sretno.

Prvakinja splitskog Baleta Eva Karpilovska 2010. završila je Baletnu školu u Kijevu, u rodnoj Ukrajini. Po samom završetku školovanja postaje članicom Baleta HNK Split. Diplomu pedagoga–koreografa stekla je 2014. na Sveučilištu kazališta, filma i televizije Karpenko-Karogo u Kijevu. Po vlastitim riječima na ideju za snimanje videa došla je na inicijativu ravnatelja Baleta Ilira Kernija koji ju je, znajući za njezin interes za bavljenjem režijom i videom, zamolio da u mediju videa napravi baletno djelo prilagođeno trenutnoj situaciji i mogućnostima.   

Video su snimali sami sudionici u Splitu uz obalu, u blizini kompleksa Vile Dalmacija u kojemu velik dio njih stanuje. Uloge tumače Hyejin Kim (Odette), Nozomi Miura (Odile), Jurgen Rahimi (Siegfred), Francesco de Benedictis (Rothbart), Aaron Kok, Daniel Erchov Zayas, Daniel Hoek, Yuto Mutai, Ingeborg Hendrikx, Maja Lončar, Matea Milas, Minori Nakayama, Laurie Chomel, Daniel Hoek, Yezi Jung, Eva Karpilovska, Bojana Lipovšćak i Isaiah Maness.
FOTO: FACEBOOK