LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mladi glazbenici

Cantus Ansambl pred zagrebačku publiku donosi novo djelo hvaljenog mladog skladatelja!

Ovog puta Cantus Ansambl na program koncerta donosi nešto posve novo i nešto već poznato.

Ovog puta Cantus Ansambl na program koncerta donosi nešto posve novo i nešto već poznato.

Nakon odlično posjećenog zagrebačkog koncerta u veljači ove godine i gostovanja u Slavonskom Brodu, Cantus Ansambl se vraća u Koncertnu dvoranu Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji 28. ožujka s novim repertoarom. Koncert će početi u 19:30 sati, a ulaznice možete nabaviti po cijeni od 40 kuna.

Ovog puta Cantus Ansambl na program koncerta donosi nešto posve novo i nešto već poznato: praizvedbu skladbe Kunst Kabarett mladoga hrvatskog autora Krešimira Klarića i Simfoniju br. 4 rusko-njemačkog autora Alfreda Schnittkea. Ansamblom će ravnati maestro Tonči Bilić, a nastupit će i vokalni solisti Irma Dragičević, Darija Auguštan, Ivana Srbljan, Roko Radovan i Luka Ortar.

Krešimir Klarić (Karlovac, 1994.) nedavno je diplomirao kompoziciju u razredu Berislava Šipuša na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je već ranije diplomirao orgulje u razredu Ljerke Očić. Ovogodišnji je dobitnik nagrade Fonda Rudolf i Margita Matz za mlade skladatelje, s Lovrom Stipčevićem. Inspiracija za njegovu novu skladbu proizašla je, kaže, iz kratkotrajne fascinacije kabaretom kao vrstom zabavnog kazališta, a s vremenom je izvorni tekst odlučio fragmentirati te se njegovo djelo realizira kao pokušaj vokaliziranja misli i određeno je slobodnim tokom misli te elementima glazbenog teatra.

Na početku sam skladao jasnim stilom, ali sada vidim da moja osobnost tako nije dolazila do izražaja, rekao je o svojem pristupu glazbi jedan od značajnih skladatelja 20. stoljeća, Alfred Schnittke (Engels, 1934. – Hamburg, 1998.). Svoj je kasniji pristup nazivao polistilizmom, uporabom više stilova, u kojoj često stvara nagle rezove i prijelaze pa i mračne glazbene ugođaje. U 4. simfoniji, iz 1984., neki od elemenata dolaze iz četiriju religijskih tradicija: katoličke, pravoslavne, protestantske i židovske, a Schnittke ih spaja u gorljivu molitvu guste varijacijske strukture.  

Ulaznice za koncert Cantus Ansambla možete nabaviti po cijeni od 40 kuna u sustavu ulaznice.hr ili na blagajni Muzičke akademije (dva sata prije početka koncerta).
FOTO: PIXABAY