LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Motovun Film Festival

Besplatna projekcija kultnog „Fahrenheita 451”; lokacija skrivena

Vlasti nerijetko vole ostaviti narod u neznanju zatirući kritičke misli. I zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju filma „Fahrenheit 451” koji će se na skrivenoj lokaciji prikazati u sklopu „Motovun Film Festivala”.

Vlasti nerijetko vole ostaviti narod u neznanju zatirući kritičke misli. I zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju filma „Fahrenheit 451” koji će se na skrivenoj lokaciji prikazati u sklopu „Motovun Film Festivala”.

Zamislite svijet u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. s takvom tematikom postaje gotovo aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu tako i kod nas. Kako je takvo stanje zamislio francuski redatelj François Truffaut u svom slavnom Fahrenheitu 451, pogledajte na Skrivenoj projekciji koju Motovun Film Festival donosi na još uvijek tajnoj lokaciji u Zagrebu ovog četvrtka, 28. lipnja. 

Klasik slavnog francuskog novovalovca nastao po distopijskom romanu Raya Bradburyja govori o američkom društvu budućnosti u kojem su knjige izvan zakona, a glavni je zadatak vatrogasaca pronaći sve preostale knjige i spaliti ih na temperaturi od 451 Fahrenheita, na kojoj papir najbolje gori. Glavni junak vatrogasac Montag postaje deziluzioniran svojom ulogom cenzora i u međuvremenu potajice čita roman David Copperfield Charlesa Dickensa.

Tiranija nad ljudskim mislima bila je posebno odbojna Truffautu kao velikom knjigoljupcu, pa se ovoj temi posvetio u svom prvom filmu u boji te jedinom na engleskom jeziku, a Fahrenheit 451 govori o društvu u kojem se knjige spaljuju, individualna misao ne postoji, a ljudi koji potajice čitaju bivaju kažnjeni. Unatoč brojnim poznatim glumcima u konkurenciji, za partnera Julie Christie odabrao je austrijskog glumca Oskara Wernera s kojim se često svađao na setu. Zanimljivo je kako su kasnije doživjeli sličnu sudbinu te umrli prerano u razmaku od dva dana u listopadu 1984. godine

Vlasti nerijetko vole ostaviti narod u neznanju zatirući kritičke misli. I zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju na poveznici.

Mjesto prikazivanja filma otkrit će se 24 sata prije projekcije, a dotad možete nabaviti najjeftiniji komplet ulaznica za 21. Motovun Film Festival preko servisa Kupiulaznicu.hr. Bezobrazno jeftina akcija vrijedi samo do 10. srpnja.

FOTO: MOTOVUN FILM FESTIVAL