LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MM centar

Besplatna projekcija filma portugalskih vizionara – „Trás-os-Montes”

Drugi zajednički film Antónia Reisa i njegove supruge Magride Cordeire gledamo u MM centru u okviru projekta Kratke slike.

Drugi zajednički film Antónia Reisa i njegove supruge Magride Cordeire gledamo u MM centru u okviru projekta Kratke slike.

U četvrtak, 25. listopada, u 19:30 u kultnom MM centru prikazuje se film Trás-os-Montes svojevrsnog oca suvremene portugalske kinematografije Antónia Reisa, koji je sa suprugom Margaridom Cordeiro neupitno utjecao na generacije filmskih autora u Portugalu i ostavio neizbrisiv trag na portugalski nezavisni film. Ulaz je besplatan.

Prve asocijacije pri spomenu portugalske kinematografije za većinu su, vjerojatno, Manoel de Oliviera, Pedro Costa, João Pedro Rodrigues i Joaquim Saphino. Stvaralaštvo svih ovih značajnih autora neupitno je povezano s Antóniom Reisom koji se zbog originalnosti stila smatra jednim od najvažnijih portugalskih redatelja, no koji je izvan granica svoje zemlje gotovo nepoznat. Imao je velik utjecaj na portugalski filmski preporod u postsalazarskom razdoblju i na autore stasale u osamdesetima i devedesetima.

Rèisov je filmski jezik radikalno surov i jedinstven, spoj je dokumentarizma i fikcije, etnologije i poezije, stvarnosti i fantazije; prošlost i sadašnjost u vremenskom su kontinuitetu. Posebnost njegovog stila očituje se i u istraživanju granica montaže koje proizvode vizualne rime, asocijacije i skrivena značenja. Njegovi su filmovi lirska potraga za dušom portugalske kulture i povijesti kroz mitologiju i ruralni folklor. Filmski mu opus nije velik, a većinu je filmova stvarao sa suprugom Margaridom Cordeirom. Njihov drugi zajednički film, Trás-os-Montes (1976), koji gledamo u MM-u, dokumentarno je igrani etnografski film, prepun izleta u apstrakciju i literarne sfere u prikazu istoimene sjeveroistočne portugalske provincije kroz seriju dugačkih kadrova i često odsustvo dijaloga u prikazu tradicionalnih običaja u nestajanju.

Rad A. Reisa i M. Cordeiro bit će predstavljen u suradnji s Portugalskom kinotekom, a u okviru Kratkih slika, projekta posvećenog inovativnim filmskim strujanjima koji prati tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije.

 

FOTO: KULTURA SC