LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališne izvedbe

„Bella Ciao” u Zadru pa u kninskom studentskom domu

– Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. „Bella Ciao” predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode. – kaže koreografkinja Silvija Marchig.

– Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. „Bella Ciao” predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode. – kaže koreografkinja Silvija Marchig.

Predstava Bella Ciao stiže u Dalmaciju. Na hrvatskoj sceni jedna od rijetkih inkluzivnih plesnih skupina, nagrađivani IMRC plesni kolektiv iz Zagreba, najavljuje izvedbe u Zadru i Kninu – 20. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar te 21. rujna u Dvorani Studentskog doma Fra Lujo Marun u Kninu.

Na najvišem umjetničkom nivou IMRC kolektiv kreira predstave s profesionalnim umjetnicima i izvođačima sa i bez invaliditeta. Kroz formu plesa zastupa ravnopravnost, različitost, zajedništvo i jednake mogućnosti, bez da tematizira ijednu skupinu, već progovara na razne načine o ravnopravnosti, zajedništvu i važnosti izražavanja svake osobe na sebi svojstven način, u svoj svojoj snazi, ali i ranjivosti.

Tako je ova plesna predstava rođena iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške. Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije ispravnih nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, jakih nad slabijima, savršenih nad krhkima.

– Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrjednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode. – kaže koreografkinja Silvija Marchig, kojoj ovo nije prva suradnja s IMRC kolektivom.

IMRC plesni kolektiv (Inclusive Movement Research Collective – IMRC) profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, a osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostuju po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, Antisezona 19, MSU Zagreb, Pula – PUF, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB - Uferstudios Berlin).

– Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Kritika nas naziva najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni, a nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala PUF predstavi Lemia 2019) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu potvrđujemo najvišu razinu naših programa. – kaže umjetnička voditeljica kolektiva Iva Nerina Sibila.

Izvedbu Belle Ciao kolektiv će popratiti radionicom. U Zadru će se održati 20. rujna od 11:00 do 13:00, a u Kninu 22. rujna od 10:30 do 13:30.

– Pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, plesačko iskustvo, ograničenje u pokretu ili fizičku spremnost, a koji žele dijeliti svoju maštu, istražiti i proširiti svoj pokret kroz ples, da nam se pridruže! – poručuju iz IMRC-a.

FOTO: MARKO GUTIĆ MIŽIMAKOV