LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osvrt na baletnu izvedbu

Bajka braće Grimm oživjela u novom obliku

Donosimo vam dojmove s baletne predstave za sve generacije – „Ivica i Marica” u riječkom HNK-u.

Donosimo vam dojmove s baletne predstave za sve generacije – „Ivica i Marica” u riječkom HNK-u.

Da jedna bajka može oživjeti u baletnoj predstavi, pokazalo se na sceni HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Radi se o djelu Ivica i Marica koje je uprizoreno pod istim naslovom. 

U baletnoj predstavi Ivica i Marica korišteno je minimalno rekvizita, a nadomještaju ih plesači. Naprimjer, kamenčići koje Ivica i Marica ostavljaju za sobom na putu predočeni su izvrsnom koreografijom koja budi asocijacije na kamenčiće koji se kotrljaju po puteljku. 

Radnja bajke predstavljena je na simbolično-asocijativan način, u čemu sudjeluje veliki broj plesača koji su uspjeli održati pozornost publike skoro sat i pol bez pauze. Među publikom bilo je ljudi svih uzrasta, ali najviše djece kojoj se, sudeći prema reakcijama tijekom predstave, ovakva verzija popularne bajke očigledno svidjela.

Kod plesača još su se istaknuli kostimi koji su odudarali od uobičajenih. Likovi Ivice i Marice, kao i oca i maćehe, nisu nosili tipične kostime za te likove, već su bili odjeveni u jednostavnu crnu odjeću. Na taj se način naglašava da likove ne čini odjeća, već pokreti koji oblikuju osobnost određenog lika.

Ipak, kostimografija je bila raznolika, pa su likovi fantastičnih šumskih bića nosili šarene boje. Uz kostime se uklapala projekcija na platnu kao koreografski element. Šuma prikazana na platnu, odlični plesni pokreti i glazba J. A. Mozarta stvorili su fantastičnu atmosferu. Bajka braće Grimm zaživjela je u novom, drugačijem i inovativnom izrazu. 

FOTO: FACEBOOK