LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Galeriji Modulor

Arhitekt daje kritički osvrt na Dubravu – od razmrvljenog urbanog tkiva do naglašenih arhitektonskih solitera

– Namjera je zainteresirati građane za suvremenu arhitekturu, ukazati im na vrijednosti i likovne kvalitete današnje arhitekture, ali im i približiti greške u oblikovanju i slaganju kompozicije. – ističu iz Centra za kulturu Trešnjevka. 

– Namjera je zainteresirati građane za suvremenu arhitekturu, ukazati im na vrijednosti i likovne kvalitete današnje arhitekture, ali im i približiti greške u oblikovanju i slaganju kompozicije. – ističu iz Centra za kulturu Trešnjevka. 

U utorak, 27. travnja 2021, s početkom u 19 sati Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom Dubrava – od razmrvljenog urbanog tkiva do naglašenih arhitektonskih solitera. Autor je arhitekt Toni Bešlić. 

– Na izložbama iz ovog ciklusa se prikazuju ne samo najbolje realizacije nego i oni dobri i zanimljivi primjeri što čine arhitekturu svakodnevice, a važni su za definiranje atmosfere i kolorita pojedinih četvrti. Namjera je i zainteresirati građane za suvremenu arhitekturu, ukazati im na vrijednosti i likovne kvalitete današnje arhitekture, ali im i približiti greške u oblikovanju i slaganju kompozicije. Ovom prilikom autor Toni Bešlić, i sam arhitekt, daje svoj kritički osvrt na Gornju i Donju Dubravu. – ističu iz Centra za kulturu Trešnjevka

Prenosimo tekst o izložbi koji je napisao autor Toni Bešlić:

– Oni koju mogu, stvaraju; oni koji ne mogu, podučavaju.
Giambattista Vico (1668-1744)

Sve se više shvaća važnost kulture građenja i s njom uvezanih mjera održivosti, recikliranja i tehnoloških inovacija s novim građevnim materijalima. U Dubravi su mnoga mjesta zapuštena i neiskorištena te traže temeljitiju i sustavniju brigu, ali prije svega – nove ideje. Urbano je tkivo razmrvljeno, nedorečeno i nestrukturirano. Neprihvatljivo razmišljanje da je za širenje grada dovoljno zauzeti praznu ledinu, a istodobno ne konsolidirati postojeće tkivo, što znači dograditi onim što nedostaje u oblikovnom, a prije svega u sadržajnom smislu, zaokružiti prostorne i tipološke cjeline i naglasiti oblikovnom ekspresijom zone prijelaza između cjelina, sigurno je jedan od razloga postojeće situacije. U Zagrebu se to uvijek ostavlja za neko buduće vrijeme. Kako Lampugnani kaže, treba graditi gradske četvrti, a ne stambena naselja.

Izložba se može pogledati besplatno od 27. travnja do 15. svibnja 2021. svakog radnog dana od 10 do 14 sati u Galeriji Modulor, na adresi Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb, kao i na Facebook stranici Galerije, gdje će se otvorenje prenositi uživo, te na web-stranici Centra za kulturu Trešnjevka.
FOTO: CENTAR ZA KULTURU TREŠNJEVKA / PR FOTO