LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književni svijet

7 slavnih književnika koji su tajno pisali i pod pseudonimima

Imena Richard Bachman, Robert Galbraith ili Mary Westmacott ljubiteljima knjige zasigurno neće zazvučati onoliko poznato koliko prava imena pisaca i spisateljica koji se iza tih imena skrivaju. Otkrivamo prave identitete sedmero autora koji su se iz različitih razloga odlučili neka svoja djela objaviti pod drugim imenima.

Imena Richard Bachman, Robert Galbraith ili Mary Westmacott ljubiteljima knjige zasigurno neće zazvučati onoliko poznato koliko prava imena pisaca i spisateljica koji se iza tih imena skrivaju. Otkrivamo prave identitete sedmero autora koji su se iz različitih razloga odlučili neka svoja djela objaviti pod drugim imenima.

Mnogo se književnika tijekom povijesti odlučilo objavljivati svoja djela pod pseudonimima. Primjerice, pravo ime Lewisa Carrolla zapravo je Charles Lutwidge Dodgson, dok je Samuel Langhorne Clemens cijeli život pisao svoja djela pod pseudonimom Mark Twain. Međutim, književni pseudonimi postaju posebno zanimljivi kada ih koriste već priznati i uspješni autori kako bi pisali u tajnosti, a izdvajamo sedam popularnih primjera.

1. Agatha Christie – Mary Westmacott

Slavna britanska spisateljica mnogobrojnih kriminalističkih romana i pripovijetki, poznata i kao kraljica krimića, napisala je i šest ljubavnih romana pod izmišljenim imenom Mary Westmacott.

FOTO: Flickr

2. Stephen King – Richard Bachman
 
Ranu karijeru poznatog američkog pisca Stephena Kinga obilježilo je ograničenje izdavača prema kojemu je godišnje smio objaviti samo jednu knjigu. Stoga se 1977. godine popularni pisac horora odlučio na korištenje pseudonima. Pod pseudonimom Richard Bachman tijekom Kingove je karijere objavljeno šest knjiga.

3. Benjamin Franklin – Silence Dogood

Benjamin Franklin, jedna od najpoznatijih osoba američke povijesti, kao mladić je pisao niz pisama novinama New-England Courant, a u pismima se predstavljao kao gđa Silence Dogood, sredovječna udovica.

4. J.K. Rowling – Robert Galbraith

Prošlo je već gotovo pet godina otkako je jedna od najprodavanijih autorica na svijetu pod imenom Robert Galbraith objavila kriminalistički roman. Roman izvornog naslova The Cuckoo's Calling mnogi su izdavači odbili, a kada se istina o autorstvu saznala, Rowling je priznala kako se nadala da će tajna ostati sačuvana nešto duže. Naime, uživala je u činjenici da može objaviti djelo oko kojeg se neće stvoriti nepotrebna pompa ili velika očekivanja, a vidjeti kakve će biti reakcije na roman koji nije potpisan njenim imenom za spisateljicu Harryja Pottera bilo je istinsko zadovoljstvo.

FOTO: Flickr

5. Michael Crichton – John Lange, Jeffery Hudson, Michael Douglas

Američki pisac, redatelj i scenarist Michael Crichton u svojoj se spisateljskoj karijeri koristio svojim pravim imenom, ali i trima pseudonimima: John Lange, Jeffery Hudson i Michael Douglas. Potonje ime nastalo je kao kombinacija njegova pravog imena i imena njegova brata Douglasa s kojim je napisao roman Dealing.

6. Erich Kästner – Berthold Bürger​

Poznati njemački književnik, našim čitateljima vjerojatno najpoznatiji kao autor dječjeg romana Emil i detektivi, u svojoj je karijeri zbog problema s vladajućim strukturama bio prisiljen na upotrebu pseudonima Berthold Bürger​. Naime, Kästner je dolaskom nacista na vlast postao nepoželjan pisac te su mu knjige bile spaljivane, pa je silom prilika nastavio pisati pod pseudonimom.

7. Marija Jurić – Jurica Zagorski, Petrica Kerempuh, Iglica

Popis završavamo jednim domaćim primjerom. Tijekom svog je život Marija Jurić Zagorka prolazila kroz brojne poteškoće, a dio svoje bogate karijere posvetila je upravo problemu s kojim se i sama borila – ravnopravnijem položaju žena i muškaraca u društvu. Znajući da kao žena nema preveliku moć u tada muškom svijetu književnosti i novinarstva, dio je svojih tekstova objavljivala pod muškim imenima Jurica Zagorski, Petrica Kerempuh ili Iglica. Zbog straha od podsmijeha, odbacivanja ili uvreda slično su tijekom stoljeća književnosti postupale i druge književnice, no danas možemo biti sretni da je barem ovaj razlog za pisanje pod izmišljenim muškim imenom iščeznuo.

FOTO: FLICKR