LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Bezbolno“ čitanje

5 savjeta koji će vam pomoći da više čitate u 2018. godini

Ako ne čitate knjige ili ste dugogodišnji knjigoljubac, ali ste već neko vrijeme stavili čitanje na pauzu s obzirom na to da imate puno obveza na fakultetu ili ste se jednostavno ulijenili, mi vam nudimo rješenja kako da povratite izgubljenu motivaciju.

Ako ne čitate knjige ili ste dugogodišnji knjigoljubac, ali ste već neko vrijeme stavili čitanje na pauzu s obzirom na to da imate puno obveza na fakultetu ili ste se jednostavno ulijenili, mi vam nudimo rješenja kako da povratite izgubljenu motivaciju.

Vjerojatno ste već čuli savjete poput: Uvijek imaj sa sobom jednu knjigu ili Morate manje gledati filmove na Netflixu, a više čitati knjige. Kako smo već ranije pisali, čitanje onih knjiga koje volite, a koje pored toga imaju bogat sadržaj i radnju, poboljšavaju vašu inteligenciju, proširuju vokabular, opuštaju vas i čak čine pametnijima kada se nađete u društvu knjigoljubaca. Možda ste upravo vi jedni od onih koji zaobilaze takva društva u širokom luku. Možda ste upravo vi jedni od onih koji uopće ne vole čitati niti čitaju u slobodno vrijeme, osim obveznu literaturu za polaganje ispita. Dobro, možda ste upravo vi jedni od onih koji ne čitaju ni takvu literaturu jer uvijek postoje svima dobro poznate skripte koje netko izradi i lijepo vam ih stavi u Facebook grupu.

Čitanjem ovoga članka možda se u vama probudi želja za čitanjem knjiga te spoznate da i nije tako loše čitati. Također, ako ste već dugogodišnji knjigoljubac, ali ste već neko vrijeme stavili čitanje na pauzu s obzirom na to da imate puno obveza na fakultetu ili ste se jednostavno ulijenili, mi vam nudimo rješenja kako da povratite izgubljenu motivaciju.

1. Odmorite od društvenih mreža

Iako gotovo svakodnevno preko Facebooka i maila dobivate hrpu obavijesti koje se tiču vaših obveza na fakultetu kao i tih dobrih starih skripti koje trebate preuzeti, ne morate na društvenim mrežama provoditi pet sati dnevno. Dovoljno je uključiti pristizanje obavijesti na svom mobilnom telefonu kako biste mogli čuti kada vam stigne, recimo, profesorova mail poruka s ispitnim rezultatima, a ne pregledavati društvene mreže svakih deset minuta (jer možda je netko objavio rezultate u grupi, nikad se ne zna) i obično pritom obavezno pogledati i koji video smiješnih mačaka na YouTubeu. I tako u krug. U trenutku kada poželite otići na Facebook, pročitajte jednu knjigu. Dobro, kada biste takvo što konstantno činili, vjerojatno biste već pročitali sva djela koja su vam možda trenutno na pameti i koja nisu (uključujući i onu obveznu ispitnu literaturu). Ne morate baš svaki put pročitati cijelu jednu knjigu, ali bilo bi dobro smanjiti korištenje društvenih mreža na minimum, barem na neko vrijeme. Vjerujte, isplatit će vam se. Osim što će vas to učiniti produktivnijima i što se tiče obveza na fakultetu, možda ćete poželjeti to vrijeme koje biste inače proveli za laptopom provesti za nekim dobrim štivom. Umjesto pretraživanja uvijek istih videa smiješnih mačaka na YouTubeu, besciljnog listanja naslovnice na Facebooku te pregledavanja tuđih storyja na Instagramu, više će vas obogatiti kvalitetno štivo.

FOTO: Pixabay

2. Slušajte glazbu dok čitate

Ako vam je teško odjednom zaustaviti sve i krenuti s čitanjem, možda bi bilo dobro da čitanje započnete uz slušanje glazbe. Naravno, uvijek postoje oni ljudi koji se mogu koncentrirati na nešto jedino kada je potpuna tišina, ali znanstveno je dokazano da ugodna i mekana instrumentalna glazba može pomoći čovjeku da se opusti i usredotoči te u sniženju krvnog tlaka i čak ublažavanju bolova. Ako se ne budete pak mogli koncentrirati uz takvu vrstu glazbe, uključite onu glazbu koju volite. Napravite si ugodnu atmosferu u prostoriji u kojoj želite čitati, a osim ako nećete slušati glazbu sa slušalicama u ušima, odmaknite i mobilni uređaj što dalje od sebe kako biste mogli tih sat ili dva slobodnoga vremena u potpunosti uživati u čitanju knjige.

3. Uključite se u neko čitateljsko društvo

Čitanje ne može biti dosadno ako se učlanite u društvo u kojemu ćete moći aktivno raspravljati o pročitanome te uvidjeti da ta djela možete primijeniti i na svakodnevni život. Također, tamo ćete imati prilike upoznati i ljude intelektualce koji, osim što će biti uvijek tu za vas, moći će vam pomoći kada negdje zapnete. Ako nema takvog čitateljskog društva u vašemu mjestu ili bi vam bilo pomalo neugodno odmah se intimno okružiti ljudima koje ne poznajete, okupite sami svoju ekipu za čitanje – to mogu biti vaši znanci, prijatelji ili pak kolege s fakulteta s kojima ćete se sastajati jednom tjedno i zadavati si, recimo, tjedne zadatke da pročitate jednu knjigu i da, kada se ponovno sastanete, zajedno razgovarate o njoj. Na ovaj način čitanje će vam postati veselje jer ćete se okružiti ljudima sličnih interesa te je vrlo vjerojatno da ćete stvoriti posve novu percepciju čitanja određenog djela. Otvorit će vam se novi svjetovi, nova poznanstva (ili ćete obnoviti stara) te vam se čitanje više neće činiti toliko usamljenim.

4. Odredite broj knjiga koje želite pročitati

Napravite si godišnji raspored čitanja knjiga tako da si okvirno odredite broj knjiga koje želite pročitati. Na popis svakako ubacite i eventualne naslove koje biste htjeli pročitati ili ste već davnih dana to htjeli, ali bila je još uvijek stara godina, učili ste za kolokvije i niste razmišljali o donošenju novih odluka. Iako bi vam to možda moglo stvoriti pritisak, to vam ujedno može predstavljati motivaciju i spoznaju da ćete na kraju godine biti bogatiji za mnogo više spoznaja nego što biste bili da niste pročitali nijednu knjigu. Ipak, nemojte se precijeniti i zadati si previše toga, ako već unaprijed znate da postoji velika mogućnost da ćete brzo odustati od toga i vratiti se petosatnom gledanju smiješnih mačaka na YouTubeu. Ako vam je lakše, možete izraditi i neki manji raspored čitanja na mjesečnoj razini. Zapamtite – manje je više. Ta se svima dobro poznata krilatica može primijeniti i u ovomu slučaju kada, ako na popis stavite recimo pet knjiga, možda shvatite da vam je to malo i da želite čitati još. Samo naprijed!

FOTO: Pinterest

5. Znajte da aktivnim čitanjem i radite na sebi

Ako stvorite rutinu za čitanje knjiga, to vam može biti motivacija i da se aktivirate u drugim životnim područjima te uklonite nezdrave navike iz svojega života kao što je petosatno gledanje smiješnih mačaka na YouTubeu ili besciljno lutanje Facebook naslovnicom. Možda mislite da biste čitanjem mogli izgubiti ono malo koncentracije koje vam je preostalo za predstojeće ispite, ali čitanjem zapravo upoznajete sami sebe te aktivno provodite vrijeme samima sa sobom čime skupljate energiju za daljnji rad na fakultetu i općenito u životu. Međutim važno je znati da si nikada ni u čemu ne stvarate pritisak pa tako ni u čitanju. Budite iskreni prema sebi i pročitajte knjige koje želite pročitati, odnosno one knjige za koje smatrate da biste mogli nešto naučiti iz njih ili da bi vas mogle duhovno nadograditi. Čitajte knjige s namjerom i pažnjom, a ne zato što ste donijeli tu odluku pa je, eto, morate izvršiti kako ne biste razočarali sami sebe. I ne brinite – padovi u odlukama uvijek se dogode, ali se uvijek iz njih izdignemo još jači.

FOTO: PIXABAY