LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osvrt na premijeru

3 ključna razloga zašto pogledati „Konstelacije“ u Exitu

Exitovu premijeru „Konstelacija“ publika je prošlog petka ispratila glasnim pljeskom. Mnogo je kvaliteta koje joj se mogu pripisati, a mi izdvajamo tri glavna razloga zašto je ne propustiti.

Exitovu premijeru „Konstelacija“ publika je prošlog petka ispratila glasnim pljeskom. Mnogo je kvaliteta koje joj se mogu pripisati, a mi izdvajamo tri glavna razloga zašto je ne propustiti.

U  program Teatra Exit uvrštena je predstava Konstelacije nastala u koprodukciji s Osječkim ljetom kulture 2018. Tekst je napisao Nick Payne, a proglašena je najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awardsu 2012. godine Redateljsku je palicu za postavljanje na zagrebačke kazališne daske preuzela Aida Bukvić koja je izazvala ovacije nakon premijerne izvedbe prošloga petka, a koje je sramežljivo prikupila – premda su itekako zaslužene.

I sami smo premijeru ispratili pljeskom, stoga vam donosimo tri ključna razloga zašto biste se i vi trebati zaputiti do Ilice 208.

1. Gluma

Predstave, svima nam je jasno, nastaju u specifičnoj umjetničkoj suigri niza kreativnih aktera; scenografija i kostimografija zajedno s glumcima donose određenu kazališnu priču publici, ali Konstelacije su u velikoj mjeri lišene istih te je zarobljivanje publike istima prepušteno Olgi Pakalović i Vladimiru Posavec-Tušeku koji su se više nego dobro snašli u danom im zadatku. Vrijedi pogledati kako su uspjeli preispitati fenomen vremena i dočarati paralelno postojanje u tzv. multiverzumu oslanjajući se samo na vlastite glumačke talente.

2. Uvijek aktualna tematska pozadina – međuljudski odnosi s ljubavnom notom

Istraživanje granica slobodne volje, uloge koju slučajnost zauzima u našim životima i igranje istovremenosti – sve ono apstraktno – utjelovljuje se u vrlo stvarnoj ženi i vrlo stvarnom muškarcu. I beskonačnim mogućnostima njihove ljubavne veze. Gledljivo i nefizičarima!

3. Neće trajati zauvijek

Jedna je od čari kazališne umjetnosti upravo to što je opipljiva samo u trenucima izvedbe, a njezino je reproduciranje duljeg ili kraćeg vijeka, uvijek pozicionirano u određenim vremenskim okvirima. Nije nam poznato, niti nam može biti, koliko će se i dokad Konstelacije prikazivati, ali nam se čini da će teško doživjeti dugovječnost koju krase Exitove uspješnice od kojih rado izdvajamo Kauboje ili pak predstavu Kako misliš mene nema. No, kad već sada igra, naša je preporuka – pogledati!

FOTO: TEATAR EXIT