LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Početak programa na Brdu filmova

22. Motovun Film Festival otvoren uz zdravicu bananama – evo o čemu se radi

Prve je večeri Motovun Film Festivala prikazan video o nedavnom izbacivanju poznatog rada iz Nacionalnog muzeja u Varšavi koji je proglašen lascivnim jer na njoj žena na sugestivan način jede bananu.

Prve je večeri Motovun Film Festivala prikazan video o nedavnom izbacivanju poznatog rada iz Nacionalnog muzeja u Varšavi koji je proglašen lascivnim jer na njoj žena na sugestivan način jede bananu.

Odavanjem počasti nedavno preminuloj redateljskoj legendi Dušanu Makavejevu, na prepunom motovunskom trgu, otvoren je 22. Motovun Film Festival. U čast britkom umu kojeg je bio užitak pratiti, jedna festivalska dvorana odsad će nositi ime Kino Mak. Uz to, glumica Ivana Gulin izvela je strastveni monolog o seksualnim slobodama iz Makavejevljevog dugo zabranjenog filma W. R.  Misterije organizma, koji je originalno izvodila neprežaljena glumica Milena Dravić.

– U Motovunu se i ove godine brani neotuđivo pravo umjetnika da se izrazi jer umjetnost možda i nije vječna, ali cenzura sigurno jest. – kazao je direktor Festivala Igor Mirković.

Prve je večeri prikazan video o nedavnom izbacivanju poznatog rada Consumer art umjetnice Natalije LL iz Nacionalnog muzeja u Varšavi koji je proglašen lascivnim jer na njoj žena na sugestivan način jede bananu, iako se radi o djelu koje je nesmetano bilo izloženo od 1973. godine U to ime gledateljima na otvorenju podijeljene su banane te je njihovim dizanjem u zrak svečano otvoren 22. MFF.

Prvi film na programu bila je slovenska egzistencijalna komedija Nikad više luzerica – priča o djevojci na prekretnici između emigracije i ostanka, tipičnoj za generaciju milenijalaca iz naše regije. Oduševljena ambijentom, redateljica filma Urša Menart prije projekcije poželjela je da ovakva atmosfera bude ne samo do kraja Festivala, nego do kraja svijeta. Festival je nastavljen još jednim atraktivnim filmom iz regije, makedonskim Bog postoji, njeno ime je Petrunija, upravo nagrađenim na Pulskom festivalu u kategoriji manjinske koprodukcije.

Prikazana ostvarenja samo su dio od čak 136 filmova u ovogodišnjem programu. Osim glavnog programa, u posebnoj sekciji Poljska u fokusu prikazuju se provokativni filmovi mladih talentiranih poljskih autora, dok program Populizam za početnike čine odlični dokumentarci o rastu populizma u europskim zemljama.

Otvorenju je prisustvovao i ovogodišnji počasni gost Festivala – američki redatelj Andrew Bujalski, inače nekadašnji student Dušana Makavejeva te otac mumblecorea, filmskog podžanra koji je utemeljio. Posebnu počast na Festivalu doživjet će i snimatelj Živko Zalar kojem će biti dodijeljena nagrada 50 godina za pola stoljeća rada u filmskoj umjetnosti.

Posebna su atrakcija kratkometražni filmovi koji u posljednje vrijeme predstavljaju pravi rudnik talenta i kreativnosti. Pobjednik programa Motovunski kratki od ove godine naći će se u nominacijama za Europsku filmsku nagradu (EFA). U povećanom broju termina za kratke filmove uz filmove iz konkurencije naći će se i ostvarenja prikazana na partnerskim festivalima nagrade EFA.

Prva je večer Motovun Film Festivala završena koncertom punk rock benda Brkovi na Trgu koji je za ovu priliku pretvoren u Checkpoint Karlovačko. Jaki glazbeni program samo je dio brojnih popratnih događanja na motovunskom brdu. Među njima bit će i umjetnički performansi koje će na ulicama Motovuna izvoditi Siniša Labrović, Rumena Bužarovska i drugi prijatelji Festivala.

Ovogodišnji festival objavio je rat jednokratnoj plastici uz niz popratnih sadržaja posvećenih očuvanju planeta u suradnji s Greenpeaceom te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

FOTO: MFF