LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni studentski filmski festival u Rijeci

2. dan STIFF-a otvara tribina „Mladi u filmskoj industriji: što i kako?"

Na tribinu su pozvani svi koji tek ulaze u svijet filma i koje zanima kako početi, kako nabaviti sredstva, opremu, ekipu te što ih sve čeka na trnovitom putu k filmskoj slavi.

Na tribinu su pozvani svi koji tek ulaze u svijet filma i koje zanima kako početi, kako nabaviti sredstva, opremu, ekipu te što ih sve čeka na trnovitom putu k filmskoj slavi.

Nakon službenog otvaranja jučer, 30. rujna, te projekcije prvog programa filmova u konkurenciji, drugi dan 2. Međunarodnog studentskog filmskog festivala započinje u petak, 2. listopada 2015., u 16:30 sati u Art-kinu Croatia, tribinom Mladi u filmskoj industriji: što i kako?.

Gosti tribine su mladi riječki filmaši Zoran Krema i Igor Paulić te mlada riječka filmašica Nikolina Hrga, dok tribinu moderira Loris Matešić. U osmišljavanju i organizaciji sudjelovali su studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci: Ana Javor, Lara Pajazetović te Dino Grgurić.

Na tribinu su pozvani svi koji tek ulaze u svijet filma i koje zanima kako početi, kako nabaviti sredstva, opremu, ekipu te što ih sve čeka na trnovitom putu k filmskoj slavi.

Nakon tribine, u 18 sati uslijedit će program filmova Opsjene, u 19:30 program Gorko-slatke priče, a posljednji blok drugog dana festivala, Klopke, u 21 sat otvara film Fidelity / Vjernost, redatelja Ilkera Cataka. Riječ je o filmu koji je nedavno osvojio Studentskog Oskara za najbolji strani film.

Tko su gosti tribine?

Zoran Krema je redatelj i predsjednik udruge Okodoko. Od 2004. snima lijepe filmove za Okodoko i ružne filmove za sirotinju i sebe. Od poznatijih filmova treba izdvojiti Teatar Čaplin - tragikomedija u 4 dijela i Zoffski Grč. Teatar Čaplin osvojio je nagradu Oktavijan, koju dodjeljuje društvo hrvatskih filmskih kritičara, za dokumentarac godine Vodio je filmske radionice za Nipkow program, Refineri / Ex-oriente i East European Forum u Pragu. Igor Paulić režirao je i snimio više igranih i dokumentarnih filmova te je vodio radionice kamere i snimanja. 2014. i 2015. godine radio je na projektu ArTVision: A Live Art Channel na Kanalu Ri , kao suautor, snimatelj i montažer u kojem je napravio 40 kratkih dokumentarnih filmova o suvremenim hrvatskim multimedijalnim umjetnicima, a film Forma nema kraja o umjetniku Mirku Zrinšćaku prikazana je u popratnom programu na 72. Mostri u Veneciji 2015. Neki od nagrađivanih filmovi su Autobusna stanica, M&M zauvijek, Drip, Izgubljen i Povratak posljednjeg.

Nikolina Hrga je u rujnu 2014. diplomirala kulturologiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a u rujnu 2015. medijske umjetnosti i prakse na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Njen diplomski film, kratkometražni filmsko-kazališni eksperiment trenutno je u fazi postprodukcije. Tijekom studija sudjelovala je u organizaciji 44. i 45. Kvarnerske revije amaterskog filma, Filmskog programa 23. KKL-a i 1. Dječjeg filmskog maratona općine Matulji. Pohađala je mnoge filmske (uglavnom scenarističke) radionice: Palunko, ZagrebDox Pro, Liburnija Film Atelije, DHF – Pitching forum, FRED – film radio journalism, itd. U rujnu ove godine bila je članica žirija mladih na 72. Mostri u Veneciji – u sklopu projekta 28 Times Cinema (Venice Days). Trenutno radi na svom dugometražnom dokumentarnom prvijencu s producentskom kućom Fade In.

Podsjetimo, STIFF, pokrenut u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te organiziran u suradnji s udrugom Filmaktiv, prvi je hrvatski filmski festival koji prikazuje isključivo studentske filmske i animirane radove. Ove se godine od 1. do 3. listopada odvija u Art-kinu Croatia, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i OKC-u Palach, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Sveučilišta u Rijeci i Turističke zajednice grada Rijeke. Ulaz na sva festivalska događanja u potpunosti je BESPLATAN!