LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
60. Festival hrvatskih kazališnih amatera

16 dana, 16 online predstava

U sklopu 60. Festivala hrvatskih kazališnih amatera 16 će se predstava prikazati online od 4. do 19. prosinca.

U sklopu 60. Festivala hrvatskih kazališnih amatera 16 će se predstava prikazati online od 4. do 19. prosinca.

Hrvatski sabor kulture, predstavnik kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, organizira 60. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera, koji će se prvi put održati online. Zakazan je za period od 4. do 19. prosinca 2020, u kojem će se prikazivati predstave različitih žanrova, poetika i estetika u izvedbi kazališnih skupina iz raznih krajeva Hrvatske. 

 

Organizatori ističu da su od 56 selektiranih predstava izbornici za Festival odabrali 16 najboljih te navode o kojima se radi:

– U programu jubilarnog 60. izdanja Festivala hrvatskih kazališnih amatera tako će se predstaviti: Dramska skupina Teatar Gaudeamus centra KNAP s izvedbom Kralj kiše (petak, 4. prosinca), Dječji dramski ansambl Amaterskog kazališta Belišće s predstavom U našem šumarku (subota, 5. prosinca), Pučko-amaterska glumačka fameja Dišpet iz hvarske Zavale izvest će predstavu Mlodo ludo, storo bezpameti (nedjelja, 6. prosinca), Glumačka sekcija Kulturno-prosvjetnog društva Sloga iz Pakraca izvest će predstavu Tko pjeva zlo ne misli (ponedjeljak, 7. prosinca), dok će Humsko amatersko kazalište – dramska sekcija KUD-a Rikarda Jorgovanića iz Huma na Sutli izvesti predstavu Daj mi povej (utorak, 8. prosinca). Amatersko kazalište Daruvar predstavit će se s predstavom Mima u oblacima (srijeda, 9. prosinca), Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod s predstavom Mi djeca s kolodvora Zoo (četvrtak, 10. prosinca), a Dramski studio DADA Kazališne družine Pinklec iz Čakovca s predstavom Kralj Lear (petak, 11. prosinca). Dramska skupina Panika Češke besede iz Siska izvest će predstavu Doživljaji dobrog vojnika Švejka (subota, 12. prosinca), dok će Amatersko kazalište Gospić (POU Ante Starčević) izvesti predstavu Vesele žene hrvatske (ponedjeljak, 14. prosinca). Amaterska kazališna udruga Kuntrata iz Svetog Filipa i Jakova izvest će predstavu Uprizorenje glagoljske madrikule bratovštine Sv. Mihovila (utorak, 15. prosinca), a Kazališna udruga Šibenske promenade predstavu Lipo prije 100 (srijeda, 16. prosinca). Skupina Vukovarski amateri scene Martin – Hrvatski dom Vukovar izvest će predstavu Kralj umire (četvrtak, 17. prosinca), dok će u petak, 18. prosinca, biti predstavljene dvije izvedbe: Potpuni stranci Amaterskog kazališta PAX iz Samobora te Bizarno Scene Sisak. Posljednjeg dana Festivala, u subotu, 19. prosinca, izvest će se predstava Karaoke show Kazališne družine Kolarin iz Dubrovnika, a nakon posljednje festivalske izvedbe s početkom u 20 h održat će se live proglašenje nagrada i zatvaranje Festivala uz prigodni program.

O najboljim predstavama odlučivat će Povjerenstvo u sastavu: dramaturginja, redateljica i teatrologinja Mira Muhoberac, redatelj i glumac doc. art. Jasmin Novljaković i glumac Vjekoslav Janković. Oni će, dodaju iz organizacije, posljednjeg dana Festivala proglasiti nominacije i nagrade u devet kategorija.

Online izdanje 60. Festivala hrvatskih kazališnih amatera samo je jedan događaj u nizu koje Hrvatski sabor kulture priprema u nadolazećim mjesecima. U razdoblju od sredine studenoga do kraja prosinca u online okruženju održava se čak sedam manifestacija koje kroz različite vidove kulturno-umjetničkog izražavanja promoviraju amaterski rad. U proteklim mjesecima održana su tri susreta, što sveukupno broji deset događaja koji okupljaju na stotine udruga i sastava diljem Hrvatske te predstavljaju njihov kontinuirani rad. – poručuju iz Hrvatskog sabora kulture.

Napominju i da se 60. Festival hrvatskih kazališnih amatera održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Šibensko-kninske županije. Moguće ga je pratiti na službenoj web-stranici Hrvatskog sabora kulture, na HSK TV-u te na Facebooku i YouTubeu.

FOTO: UNSPLASH