LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nove mjere u javnom prijevozu

ZET: Djelatnici ne mogu prisiliti putnike da izađu iz vozila ili ne uđu u njega s ispravnom kartom

Prema zadnjim mjerama Stožera civilne zaštite maksimalan broj putnika u javnom prijevozu trebao bi biti 40% ukupnog kapaciteta, no prema onome što doznajemo iz ZET-a, to nije tako jednostavno kontrolirati.

Prema zadnjim mjerama Stožera civilne zaštite maksimalan broj putnika u javnom prijevozu trebao bi biti 40% ukupnog kapaciteta, no prema onome što doznajemo iz ZET-a, to nije tako jednostavno kontrolirati.

Jučer smo pisali o putnicima u zagrebačkom javnom prijevozu i (ne)pridržavanju propisanog maksimalnog broja putnika u tramvaju ili autobusu. Tada smo kontaktirali Zagrebački električni tramvaj kako bismo doznali tko i kako kontrolira putnike te pridržavaju li se mjera Stožera civilne zaštite RH, a danas smo na to pitanje dobili odgovor. 
Vezano: Studentice otkrile je li u tramvaju manje putnika zbog novih mjera
– Prema informacijama s terena, jučer u jutarnjim satima nisu zabilježeni slučajevi kršenja Odluke Nacionalnog stožera o ograničenju broja putnika u vozilima na gotovo svim gradskim linijama. Izuzetaka je bilo na tek nekoliko polazaka, gdje su naši kontrolori uočili nešto veći broj putnika od dopuštenog, no nažalost, putnici su se oglušili na upozorenja kontrolora da pričekaju iduće vozilo. – kazali su nam iz ZET-a.
Djelatnici ZET-a, istaknuli su, nemaju ovlasti zabraniti ulazak u vozilo ili prisiliti putnika s uredno kupljenom kartom da ga napusti:
– Ovim putem još jednom pozivamo putnike da ne ulaze u tramvaj ili autobus ukoliko procjene da je popunjenost blizu 40 posto, a također i da surađuju s našim osobljem na terenu.
Rekli su nam još da su na svim tramvajima i autobusima istaknute naljepnice s najvećim dopuštenim brojem putnika, ali da, s obzirom na to da je bila riječ o prvom radnom danu, treba proći malo vremena te da je potrebno strpljenje kako bi se u cijelosti svi prilagodili situaciji, ali i uočili dijelovi mreže na kojima je potrebna eventualna intervencija s dodatnim kapacitetima.
– Naglašavamo kako je od početka primjene jesenskog, intenzivnijeg voznog reda, praćenjem na terenu utvrđeno kako je dnevna popunjenost kapaciteta u vozilima do 30 posto, čemu u prilog ide rad od kuće koji je velik broj poslodavaca omogućio svojim djelatnicima. – poručili su za kraj.
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR