LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podstanarstvo

Zbog manjka turista u Hrvatskoj porastao broj oglasa za dugoročni najam stanova

Na hrvatskom je tržištu, zbog situacije nastale tijekom pandemije, sve više stanova za dugoročni najam. Zadar bilježi porast od 118%.

Na hrvatskom je tržištu, zbog situacije nastale tijekom pandemije, sve više stanova za dugoročni najam. Zadar bilježi porast od 118%.

Uslijed pandemije koronavirusa Hrvatska se našla među zemljama u kojima se trend kratkoročnog najma stanova smanjuje te se sve više novih oglasa za dugoročni najam stanova pojavljuje na internetskim oglasnicima. Posebne se promjene vide u velikim studentskim gradovima te turističkim gradovima. Budući da je turizam bio onemogućen posljednjih mjeseci, stanovi za kratkoročni najam ostajali su prazni.

Jutarnji list s internetskog oglasnika Njuškalo prikupio je podatke o ponudi nekretnina za dugoročni najam. Kad je riječ o glavnom gradu, statistika pokazuje kako je ove godine za mjesec svibanj broj stanova za dugoročni najam 9,29% veći nego 2019. godine. Situacija je još bolja u gradovima na obali. Rezultati pokazuju kako je u Splitu trenutno čak 20,5% više stanova za dugoročni najam od onog broja prošle godine. Zadar bilježi najveći porast, od 118%, ali trebamo uzeti u obzir kako su stanovi za dugoročni najam u Zadru nešto rjeđi nego u ostala dva spomenuta grada, pa je tamo trenutno na raspolaganju za dugoročni najam tek nešto više od 100 stanova.  

Iako se radi o povećanom broju oglasa stanova za dugoročni najam, upitno je smanjenje cijene te kvaliteta stanova koji se iznajmljuju. Stanodavcima u Zagrebu posebnu prepreku predstavlja potres koji je bio 22. ožujka i ostavio velike štete na zgradama i kućama. Ljudi prilikom odabira stana sve više kontroliraju u kakvim je uvjetima zgrada te ispituju sve aspekte koji mogu biti narušeni tijekom prirodnih nepogoda.

U svakom slučaju, praznih je stanova sve više iz dana u dan, a tome se posebno raduju studenti koji vjerojatno neće imati velikih problema prilikom potražnje stanova za sljedeću akademsku godinu u odnosu na prijašnje godine.

FOTO: PIXABAY