LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Zaraženo sedmero djece iz istog razreda, sumnja se na britanski soj

Stručnjaci navode da je moguće da se u osnovnoj školi u Zagorju pojavio britanski soj virusa s obzirom na to da je trenutno najčešći.

Stručnjaci navode da je moguće da se u osnovnoj školi u Zagorju pojavio britanski soj virusa s obzirom na to da je trenutno najčešći.

Sedmero učenika iz istog razreda i jedna učiteljica OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku pozitivni su na koronavirus, što su za Ni Zagorje malo potvrdili ravnatelj Tomislav Polanović i dr. Ivan Lipovac, voditelj Higijensko-epidemiološkog odjela zagorskog Zavoda za javno zdravstvo.

Takav slučaj, kako se čini stručnjacima, nije bio zabilježen u drugim razredima, pa se sumnja da je riječ o britanskom soju.
– Zatražili smo sekvenciranje na mutirajuće sojeve i čekamo rezultate. Može biti bilo koji soj, no kako je sada ovaj britanski najčešći, moguće da je ovdje riječ o njemu – rekao je dr. Lipovac za portal Ni Zagorje malo.
Ravnatelj Polanović smiruje javnost – navodi da je sve pod kontrolom te da se škola pridržava epidemioloških mjera:
– Nakon što se virus pojavio u jednom odjeljenju 4. razreda, u samoizolaciju i na online nastavu poslali smo sve četvrte, ali i treće razrede jer su u istoj smjeni. Tu su i putnici u školskom autobusu, pa smo samoizolaciju odredili preventivno s obzirom na to da su djeca bila u kontaktu. Pratimo situaciju svakodnevno, u kontaktu smo s epidemiolozima, pridržavamo se svih propisanih epidemioloških mjera.
Ostali razredi poslani su u samoizolaciju te će se u ponedjeljak vjerojatno vratiti u školu, dok će razred koji pohađaju zaraženi učenici biti izolirani sljedećih deset dana.
FOTO: UNSPLASH