LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukativni program u Varaždinu

Započeo najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program – Škola „Dr. Ante Peterlić”

Od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu nas očekuje brdo radionica, predavanja i učenja o filmu uz sjajne predavače 20. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić”.

Od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu nas očekuje brdo radionica, predavanja i učenja o filmu uz sjajne predavače 20. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić”.

U Varaždinu je svečanim otvaranjem i prezentacijom programskih sadržaja prošlogodišnjeg izdanja započela nova Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić u kinu Gaj. Taj je početak ujedno označio početak 10 važnih dana za sve filmoljupce. 

Posjetiteljima se na svečanom otvorenju obratila voditeljica Škole Vera Robić-Škarica:

– Medijska Škola je mjesto susreta ljudi iz svih dijelova Hrvatske, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se od svih polaznika u ovih dvadeset godina Škole samo njih troje nije vratilo na barem još jedan program.

Pozdravila je i one koji su na programima Škole sudjelovali svih ovih 20 godina, uz poseban pozdrav najstarijem polazniku, legendarnom filmskom producentu Krunoslavu Heidleru, te jednom od glavnih protagonista novog dokumentarnog filma Ljetnikovac redatelja Damira Čučića. Ljetnikovac će se prikazati u programu Škole u četvrtak u 20:30.

Predsjednica Savjeta Škole Jelena Modrić poželjela je puno uspjeha polaznicima radionica i seminara te dodala:

– Veselim se što vidim nova lica jer znam da ćemo se susretati i idućih godina na programima Škole. Želim vam da naučite puno i sigurna sam da ćete skupiti jako puno novih znanja i novih vještina te se usput i jako dobro zabaviti, a posebno se veselim da se vidimo i iduće godine

Polaznike je srdačno pozdravila i poželjela im puno uspjeha zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, koja je svojevremeno i sama bila polaznica programa.

– Gdjegod da me život odnese, želim istaknuti da baš trenuci provedeni u Školi medijske kulture uvijek ostaju u najljepšem sjećanju. Hvala Veri Robić-Škarica i hvala Školi što ove godine gostuje u Varaždinu. Mislim da i Varaždin i Škola medijske kulture to zaslužuju te mislim da je ovo jako dobar spoj za dugogodišnju suradnju. – dodala je.

Od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu nas očekuje brdo radionica, predavanja i učenja o filmu uz sjajne predavače 20. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Seminare i radionice tako drže mnogi istaknuti filmolozi, filmski kritičari i redatelji.

Škola kao najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji osim što promišljaju o filmovima, pohađaju i praktične radionice na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dvama teorijskim seminarskim programima. Uz seminarske programe prvog i drugog stupnja na kojima polaznici uče od vrhunskih profesionalaca osnovne predmete kao što su Teorija filma, Povijest filma, Struktura filmskog djela, Povijest hrvatskog filma do Metodičkih vježbi za kadar i zvuk, ali i napredne predmete koji pružaju dodatna specijalizirana znanja kao što su: Moć elipse, Osnove vizualnog pripovijedanja, Horora i psihoanalize do Filmske satire i Povijesti znanstveno-fantastičnog filma. 

Osim seminarskih programa, Škola medijske kulture organizira 3 osnovne radionice za dokumentarni, igrani i animirani film i čak 8 specijaliziranih radionica: za kameru i snimanje, montažu, postprodukciju zvuka, digitalnu fotografiju, osnove novinarstva – radijska reportaža i radionica za eksperimentalni film, prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca na kojima polaznici stječu osnovna znanja za samostalno snimanje, montiranje, obradu zvuka i ostalo. Kompletan program nalazi se na poveznici.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ