LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HR-ZOO

Započeli radovi na podatkovnim centrima vrijedni 54,5 milijuna kuna; na Kampusu Borongaj prostirat će se na 1300 m²

– Početak radova predstavlja važan iskorak k izgradnji nove generacije nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. – naglasio je Ivan Marić, voditelj projekta HR-ZOO.

– Početak radova predstavlja važan iskorak k izgradnji nove generacije nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. – naglasio je Ivan Marić, voditelj projekta HR-ZOO.

U sklopu provedbe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), koji koordinira i vodi Sveučilišni računski centar (Srce), u kolovozu 2020. godine započeli su radovi na uređenju i opremanju podatkovnih centara. Riječ je o preduvjetu za uspostavu buduće nacionalne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja. 
– Početak radova predstavlja važan iskorak k ostvarenju konačnog cilja projekta HR-ZOO tj. k izgradnji nove generacije nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. Integracija budućih potreba ustanova, projekata i inicijativa iz sustava znanosti i obrazovanja za udomljavanjem IKT opreme omogućit će višestruke uštede u sustavu. – naglasio je Ivan Marić, voditelj projekta HR-ZOO i zamjenik ravnatelja Srca.
Investicija je vrijedna 54,5 milijuna kuna, poručuju iz Srca, a obuhvaća prenamjenu postojećih prostora u moderne podatkovne centre spremne za prihvat IKT opreme.
– Radovi koji se u ovom trenutku izvode na lokacijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskog doma u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, sveučilišnog odjela u sklopu Sveučilišnog kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci i Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu završavaju u rujnu 2021. godine. Nakon toga započinju radovi na lokaciji Srca koji će trajati dodatna 4 mjeseca. – navode.
Ivan Marić naglašava:
– Neprekinutost u isporukama usluga koje Srce pruža akademskoj i znanstvenoj zajednici bila je važan uvjet u organizaciji terminskog plana svih aktivnosti projekta HR-ZOO, a radovi na zgradi Srca u tom su smislu zahtjevali posebnu pažnju. Osim što udomljuje većinu računalne i spremišne opreme neophodne za funkcioniranje informacijskih sustava kojima Srce upravlja, zgrada Srca važno je mrežno čvorište koje udomljuje neke od ključnih infrastruktura kao što su nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa (CIX), najveće čvorište mreže CARNET i čvorište mreže GEANT. 
Jednom izgrađeni podatkovni centri HR-ZOO u svojim računalnim halama nudit će ukupno 128 IKT ormara prostora za smještaj opreme. Elektroenergetski sustavi koji uključuju dizel-agregatska postrojenja, sustave neprekidnog napajanja te sustave hlađenja, objašnjavaju iz Srca, osiguravat će visoku dostupnost IKT opreme i digitalnih usluga. Sustavi fizičke i tehničke zaštite dodatno će osigurati sigurnost, a centralni sustav nadzora i upravljanja mogućnost online-uvida u trenutno stanje pojedinih tehničkih sustava u svim podatkovnim centrima te brzu reakciju.
– I dok će podatkovni centri u Splitu, Rijeci i Osijeku biti izgrađeni u sklopu postojećih objekata, što ograničava njihove kapacitete, izgradnjom podatkovnog centra u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, koji će se prostirati na 1300 m2 te raspolagati sa snagom od 1,1 MW, opet ćemo imati podatkovni centar relevantan i adekvatan potrebama moderne znanosti i obrazovanja. Kažem opet, jer se zadnji puta to dogodilo 1974. godine izgradnjom zgrade Srca. – pojašnjava Ivan Marić.
Paralelno s radovima na podatkovnim centrima, pokrenute su aktivnosti uspostave međugradskih i gradskih telekomunikacijskih kapaciteta kojima će se osigurati povezivanje podatkovnih centara HR-ZOO kapacitetima od 100 Gbit/s te nabava naprednih IKT resursa različitih namjena.

Projekt HR-ZOO strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, pored Srca, sudjeluju sljedeće partnerske ustanove: CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu. Njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85%, dok je preostalih 15% osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Više informacija dostupno je na poveznici
FOTO: SRCE