LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstvena radionica

Zaključci s FSB-a: Područje svemirskih tehnologija – jedan od zamašnjaka za razvoj STEM područja u Hrvatskoj

– Hrvatska nema sredstava za pokretanje kapitalnih projekata u području svemira, ali treba biti vitalno zainteresirana za razvoj znanosti, naročito STEM područja, i pokretanje visokotehnološkog poduzetništva, a upravo je područje svemirskih tehnologija danas jedan od zamašnjaka za njihov razvoj. – ističe prof. Terze.

– Hrvatska nema sredstava za pokretanje kapitalnih projekata u području svemira, ali treba biti vitalno zainteresirana za razvoj znanosti, naročito STEM područja, i pokretanje visokotehnološkog poduzetništva, a upravo je područje svemirskih tehnologija danas jedan od zamašnjaka za njihov razvoj. – ističe prof. Terze.

Znanstvena radionica SVEMIRSKE TEHNOLOGIJE U RH – Istraživački i gospodarski potencijal u organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) 19. rujna okupila je više od stotinu sudionika koji su imali priliku slušati o najnovijim zbivanjima i gospodarskim potencijalima vezanim uz svemir i svemirske tehnologije u Hrvatskoj. Uvodne pozdrave održali su dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, pomoćnica direktorice Sektora za industriju i IT u HGK-u Gordana Pehnec Pavlović te prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Kada je 2014. godine započeo proces pristupanja RH u Europsku svemirsku agenciju (ESA), prvi razgovori o mogućoj suradnji održali su se upravo na FSB-u gdje je za tu priliku organizirana pokazna radionica za predstavnike ESA-e, i to zbog višegodišnjih znanstvenih aktivnosti Fakulteta u tom području. Naime, već 2013. godine prof. dr. sc. Zdravko Terze, voditelj Katedre za dinamiku letjelica na Zavodu za zrakoplovno inženjerstvo, održao je pozvano predavanje i seminar u stožernom NASA-inom laboratoriju/institutu, glasovitom NASA Jet Propulsion Laboratoryju (NASA JPL) na američkom sveučilištu CALTECH, u čijem je okviru prezentirao nove matematičke modele i numeričke algoritme dinamike više tijela s mogućnošću primjene u planiranju misija i svemirskoj robotici, a koji su izvorno razvijeni na ovom fakultetu.

– Današnji skup logičan je nastavak višegodišnjih aktivnosti FSB-a na ovom području, posebice radi činjenice da se znanstvena zajednica u RH svojim aktivnostima može i više nego uspješno uklopiti u suvremene trendove svemirskih istraživanja. Na našim sveučilištima i institutima rade grupe i pojedinci koji se svojim rezultatima ističu i u međunarodnom okruženju, a čije je područje djelovanja sukladno sa suvremenim svjetskim trendovima istraživanja u području svemira. To ne trebaju nužno biti velike teme, kao što je npr. razvoj novog raketnog pogona, već to mogu biti brojne specijalizirane niše u raznim domenama znanstvenog istraživanja koje doprinose nekom segmentu istraživanja svemira. – istaknuo je prof. Zdravko Terze, predsjednik Organizacijskog odbora ove znanstvene radionice.

U takvim specijaliziranim nišama (npr. u području ICT tehnologija, razvoju numeričkih algoritama različitih aspekata računalnih simulacija ili pojedine fokusirane teme fizike svemira i sl.) naši istraživači konkuriraju znanstvenim grupama EU-a i SAD-a. Međutim, treba naglasiti da su znanstveni rad i težnja k izvrsnosti te umreženost s relevantnim istraživačkim svjetskim centrima ono što čini razliku i pozicionira Hrvatsku na znanstvenoj i tehnološkoj karti svijeta.

– Hrvatska nema sredstava za pokretanje kapitalnih projekata u području svemira, ali treba biti vitalno zainteresirana za razvoj znanosti, naročito STEM područja, i pokretanje visokotehnološkog poduzetništva, a upravo je područje svemirskih tehnologija danas jedan od zamašnjaka za njihov razvoj. – dodaje prof. Terze, koji je kao predstavnik RH ujedno i član dvaju ekspertnih odbora Europske komisije u području svemira – odbora za strateške programe Space Surveillance and Tracking (SST) i Governmental Satellite Communications (GOVSATCOM).

Program SST-a usmjeren je otkrivanju, nadzoru i praćenju svemirskih ostataka preostalih od završenih misija i drugog svemirskog otpada te dojavi potencijalnih opasnosti sudara operativnih satelita s ostacima u orbitalnim putanjama. Cilj programa GOVSATCOM-a uspostava je zatvorene satelitske informacijske mreže za civilnu primjenu, tj. za pravovremene reakcije u slučajevima neželjenih događaja izazvanih prirodnim uzrocima ili terorističkim aktivnostima. RH sudjeluje u pripremi oba strateška programa, a hrvatskoj je istraživačkoj i gospodarskoj zajednici omogućen pristup njihovim aktivnostima.

– S obzirom na aktualan gospodarski i razvojni potencijal, može se očekivati da bi komunikacijske tehnologije, sustavi brzog prijenosa podataka, odnosno ICT sektor u cjelini, mogli biti osobito pogodni za uključivanje RH u navedene aktivnosti u početnom razdoblju. U bliskoj će budućnosti i druge domene istraživačkog i gospodarskog djelovanja – od algoritama projektiranja planiranih misija i područja istraživanja fizike svemira (npr. Space Weather) do dizajna dijelova satelita ili sustava svemirske robotike – biti otvorene za sudjelovanje hrvatskih istraživača i gospodarske zajednice. – zaključuje prof. Terze.

FOTO: PIXABAY