LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Sa susjedima kod sata"

Zagrepčani će ove subote uživati u bogatoj ponudi Karlovačke županije

Naglasak je na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije, zahvaljujući čemu će Zagrepčani svih uzrasta, kao i njihovi gosti, moći sudjelovati u iznimno zanimljivim i besplatnim radionicama.

Naglasak je na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije, zahvaljujući čemu će Zagrepčani svih uzrasta, kao i njihovi gosti, moći sudjelovati u iznimno zanimljivim i besplatnim radionicama.

U subotu, 23. travnja, posjetitelji Trga bana Josipa Jelačića imat će priliku upoznati bogatu i raznovrsnu ponudu Karlovačke županije koju će Zagrepčanima prvi put predstaviti njezina obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, obrti, tvrtke, kulturne ustanove, udruge, turistički subjekti, povijesna te kulturno-umjetnička društva. Susjedi su čvenk simbolično zakazali, kako i dolikuje, kod sata, a stanovnike će metropole strpljivo čekati ispod najpoznatijih kazaljki u gradu od 9 do 21 sat.

Cijelo događanje Sa susjedima kod sata, osim prodajno-izložbenog karaktera, imat će naglasak na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije, zahvaljujući čemu će Zagrepčani svih uzrasta, kao i njihovi gosti, moći sudjelovati u nizu iznimno zanimljivih i besplatnih radionica kao što su radionice izrade štrudli, pletenja košara, izrade tradicionalnih vrhovačkih rožica, cvijeća od papira koje su nosile mladenke na dan vjenčanja i izrade jalbe.

Jalba je žensko pokrivalo za glavu koje su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca, a izrađuje se posebnom tehnikom pletenja na uspravnom drvenom luku – lucnju. Tradicijsko umijeće pletenja jalbe nematerijalno je kulturno dobro prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Republike Hrvatske te je kao takvo i uvršteno na Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Cjelodnevni program obogatit će nastupi nekoliko KUD-ova i tamburaških društava, brojne nagradne igre te jedinstvena mogućnost susreta sa znamenitim ličnostima Anom Katarinom Zrinski, Martinom Gambonom i Dragojlom Jarnević u sklopu Historia Vive.

Sa susjedima kod sata – folklor, FOTO: PR/Copywriting
 
Najmlađi će se zabavljati na dječjim gastroradionicama na kojima će pripremati slane zalogaje i fine slatke kuglice zajedno s nutricionistom od kojega će i mnogo toga novoga naučiti. Uz svoje prve kulinarske uratke još će više uživati u pripovjedaonici bajki Ivanine kuće bajki iz Ogulina (koja njeguje lik i djelo najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić). Posebnu će pozornost zasigurno izazvati radionica štrudli zbog svjetski poznate reputacije PPS destinacije Zeleno srce Hrvatske (Karlovac-Ozalj-Ribnik), koja se može pohvaliti Guinnessovom štrudlom – najdužom štrudlom na svijetu od čak 1479,38 m!

Posjetitelji koji su skloniji manje aktivnoj suboti, Sa susjedima kod sata moći će pročavrljati o turističkoj ponudi hotela, restorana, seoskih gospodarstava i drugih turističkih subjekata Karlovačke županije te od njih kupiti poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicionalan i ekološki način (starinske i tradicionalne slastice, džemove, brašna, kruh, ekološki med, proizvode od pčela i meda, ljekovite pripravke na bazi meda, sireve), kao i proizvode tradicijskih i drugih malih obrta.

Cilj je manifestacije kroz predstavljanje proizvoda i usluga promovirati Karlovačku županiju kao etno-gastro destinaciju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi turističke brendove, a njezina bogata baština i raznolika događanja tijekom cijele godine, jednako kao i raznovrsni rekreativni sadržaji, udaljena su svega pola sata vožnje od Zagreba.

FOTO: PR/COPYWRITING