LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nepotreban trošak zagrebačke gradske uprave

Zagreb platio besplatnu mobilnu aplikaciju 1,7 milijuna kuna!

Mobilna aplikacija Moj.Zagreb plaćena je 1,7 milijuna kuna iako je sličnu aplikaciju moguće skinuti potpuno besplatno.

Mobilna aplikacija Moj.Zagreb plaćena je 1,7 milijuna kuna iako je sličnu aplikaciju moguće skinuti potpuno besplatno.

Grad Zagreb potrošio je nešto više od 1,7 milijuna kuna za mobilnu aplikaciju Moj.Zagreb putem koje će građani moći prijavljivati komunalne probleme u gradu.

S druge strane, aplikacija FixMyStreet koja ima potpuno iste funkcije i bez većih probleme bi se moglo prilagoditi potrebama Zagreba dostupna je za sve Android i iOS uređaje potpuno besplatno.

Miroslav Schlossberg iz Hrvatske udruge otvorenih sustava i interneta za H-Alter je izjavio da je otprije upoznat s aplikacijom FixMyStreet te da je radio na njenoj adaptaciji za Zagreb. Međutim, odustao je kad je vidio da je grad pronašao drugo rješenje. Ističe da je aplikacija FixMyStreet temeljena na otvorenom kodu te da je svi mogu slobodno koristiti. Na stranicama organizacije MySociety koja je stvorila aplikaciju FixMyStreet stoji otvoreni poziv na njeno korištenje uz napomenu da se već koristi u više zemalja, od Australije i Norveške do Filipina.

No u gradskoj upravi nisu marili za to nego su raspisali natječaj javne nabave za navedenu svrhu procijenjene vrijednosti 1,4 milijuna kuna. Nakon toga odabran je izvođač, tvrtka Omega Software koja je zadovoljila sve uvjete javnog natječaja i ponudila najnižu cijenu. Dodatni trošak predstavljat će i redovito mjesečno održavanje aplikacije koji će iznositi 22.000 kuna odnosno 264.000 kuna godišnje. Goran Zubak, vlasnik tvrtke koja se bavi izradom web stranica u izjavi za H-Alter ocijenio je da se radi o smiješno velikom trošku za održavanje takvog sustava. Također je naveo da je upitno koliki će uopće biti interes građana Zagreba za korištenje ove aplikacije.

U svakom slučaju, naš je prijedlog da skinete navedenu aplikaciju i prijavite komunalne probleme kako ova investicija ne bi u potpunosti propala.

FOTO: ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR