LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnologijom protiv koronavirusa

Za pitanja o koronavirusu na raspolaganju Andrija – digitalni asistent na WhatsAppu

Svoja pitanja i nedoumice oko koronavirusa od sada možete uputiti digitalnom asistentu Vlade. Andrija vam može pomoći da zaštite sebe i svoju obitelj od zaraze, da pronađete najnovije informacije o koronavirusu, te da se uključite u borbu protiv koronavirusa.

Svoja pitanja i nedoumice oko koronavirusa od sada možete uputiti digitalnom asistentu Vlade. Andrija vam može pomoći da zaštite sebe i svoju obitelj od zaraze, da pronađete najnovije informacije o koronavirusu, te da se uključite u borbu protiv koronavirusa.

Hrvati su u borbi protiv koronavirusa dobili još jednog heroja – digitalnog asistenta Andriju, dostupnog na WhatsAppu. Prvi je to digitalni asistent Vlade Republike Hrvatske, a njegov cilj je stvoriti prostor za izgradnju i održavanje kvalitetnih odnosa između države i građana.

Andrija vam može pomoći da zaštite sebe i svoju obitelj od zaraze, da pronađete najnovije informacije o koronavirusu, te da se uključite u borbu protiv koronavirusa i date svoj doprinos.

Kako Andrija funkcionira?

On će vam biti na raspolaganju ako mu se javite putem stranice na poveznici ili ako u svoj mobitel spremite broj +385997753049 te mu se javite s porukom Pozdrav. On će vam se zatim predstaviti te nakon toga možete birati između opcije A – Procijenimo moje stanje i opcije B – Pokaži mi sve mogućnosti


Foto: WhatsApp / Screenshot

Opcija A namijenjena je procjenjivanju simptoma i eventualnom donošenju preporuka oko samoizolacije. Odaberete li opciju B, moći ćete birati između 6 opcija: Dojaviti stanje u svojem domu, Procijeniti svoje stanje, Saznati više o koronavirusu, Pregledati važne tel. brojeve, Preporučiti te prijateljima i Ocijeniti tvoj rad.

Ako želite provjeriti svoje stanje, na samom početku odaberite opciju A ili ako ste prvo odabrali opciju B, ponovno upišite B, nakon čega ćete prvo morati potvrditi jeste li spremni za pitanja. Ako ste poslali A, odnosno Da, Andrija će vas pitati jeste li imali simptome poput ozbiljnih poteškoća s disanjem, osjećate li tešku bol u prsima, osjećate li se malaksalo, kao da ćete izgubiti svijest, te će prema vašim odgovorima procijeniti trebate li zvati hitnu, liječnika ili ostati u samoizolaciji.


Foto: WhatsApp / Screenshot

Što se događa s vašim podacima?

Problem privatnosti može se javiti kod velikog broja građana, no Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, razjasnio je taj problem za Netokraciju:
– Andrija funkcionira tako da se korisnik dopisuje s digitalnim asistentom preko svojeg broja mobitela. Međutim, taj broj se više nigdje ne koristi u sustavu ili izvan njega kako bi se izbjegla mogućnost povezivanja s konkretnim fizičkim osobama. Nadalje, korisnik može dobrovoljno podijeliti svoju približnu lokaciju i stanje simptoma vezanih uz koronavirus Ti podaci se u anonimiziranom obliku (bez broja mobitela) stavljaju na raspolaganje stručnjacima iz Ministarstva zdravstva kako bi efikasnije pratili razvoj epidemije. Htio bih ovdje naglasiti da je Andrija dobrovoljan alat kojim se građanima daje mogućnost da se direktno uključe u borbu protiv koronavirusa. Ako netko to ne želi, i to je sasvim u redu. Korištenje Andrije je anonimno i u skladu s pravilima o zaštiti osobnih podataka.
FOTO: WHATSAPP / SCREENSHOT