LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Regionalni centri kompetentnosti

Za obrazovanje prema potrebama poslodavaca Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku 71,5 milijuna kuna

– Projekt uspostave Regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu vrlo je važan za osnaživanje kontinentalnog turizma kroz osiguravanje kvalitetnog stručnog turističkog i ugostiteljskog kadra s ovog podneblja. – istaknuo je ministar Cappelli.

– Projekt uspostave Regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu vrlo je važan za osnaživanje kontinentalnog turizma kroz osiguravanje kvalitetnog stručnog turističkog i ugostiteljskog kadra s ovog podneblja. – istaknuo je ministar Cappelli.

Ministar turizma Gari Cappelli 26. lipnja potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek u ukupnom iznosu od 71,5 milijuna kuna.

– Izrazito mi je drago što smo danas potpisali Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku kao jednoj od ukupno dva centra kompetentnosti u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Projekt uspostave Regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu vrlo je važan za osnaživanje kontinentalnog turizma kroz osiguravanje kvalitetnog stručnog turističkog i ugostiteljskog kadra s ovog podneblja i šire iz drugih dijelova Slavonije, Baranje, Srijema i ostatka Hrvatske koji će daljnjim razvojem kontinentalnog turizma imati priliku ostvariti svoju profesionalnu karijeru u našoj zemlji, predstavljajući i nudeći domaće proizvode i istinsku slavonsku dobrodošlicu. – istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Podsjećamo, za koncept regionalnih centara kompetentnosti osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti, odnosno Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku provodit će projekt pod nazivom VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Glavne aktivnosti projekta bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Tako će se aktivnosti projekta provoditi u partnerstvu s osnivačem Osječko-baranjskom županijom, s Udrugom djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono te s poslodavcima HUP-ZAGREB d.d., SUNČANE TOPLICE d.o.o. i PALISADA d.o.o. Također, kroz projekt je osigurana suradnja s obrazovnim ustanovama, i to s četirima srednjim strukovnim školama s područja četiriju slavonskih županija, koje pružaju obrazovanje iz turističkog i ugostiteljskog smjera, s Ekonomskim fakultetom u Osijeku i s Filozofskim fakultetom Osijek.

Ovaj će centar kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja razvijati standard kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju slastičara te izborni dio kurikuluma poduzetništvo/management/upravljanje selektivnih oblika turizma. Uz navedeno, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: slastičar specijalist, kuhar nutricionist, specijalist destinacije kontinentalnog turizma, konobar specijalist, pivski sommelier, kuhar jela hrvatske nacionalne kuhinje – kuhinja Slavonije i Baranje, priprematelj tradicionalnih slastica Hrvatske i tradicije u novom ruhu i voditelj turističkog gospodarstva. S obzirom na obuhvat kvalifikacija, regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolje kadrove u segmentu kontinentalnog turizma, s naglaskom na slastičarstvo, kao temeljno obrazovanje, ali i specijalizaciju, koja će postaviti ne samo Slavoniju, nego i cijelu Hrvatsku kao destinaciju u kojoj se njeguje slastičarska izvrsnost.

Razvojem i provedbom programa redovitog srednjoškolskog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, nabavom opreme i inovativnih programa korištenja novih tehnologija u RCK-u Osijek osiguravaju se programski uvjeti rada. Tako on postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo oni odgojno-obrazovni radnici uključeni ne samo u izvođenje suvremene nastave nego i svi oni koji se za to pripremaju, a čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj.

FOTO: MINISTARSTVO TURIZMA