LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ukidaju se biljezi

Za izradu 177 različitih dokumenata više nisu potrebni biljezi

Na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi kojom više nije potrebno plaćati biljege za vađenje velikog broja dokumenata.

Na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi kojom više nije potrebno plaćati biljege za vađenje velikog broja dokumenata.

Za ukupno 177 raznoraznih dokumenata poput vozačke, prometne, putovnice, domovnice i rodnog lista za koje su dosad bili potrebni biljezi, od sada više nisu potrebni, doznaje RTL Direkt

Na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi, a iz Porezne uprave za Direkt su potvrdili kako se očekuje da će zbog toga u državni proračun biti uplaćeno 80 milijuna kuna manje godišnje. 

Pomoćnica pročelnika u zagrebačkom Gradskom uredu za upravu, u sektoru za građanska stanja za Direkt rekla je da će ukidanjem biljega svima sve biti jednostavnije

– To znači jednostavno to da je strankama, a i nama na neki način jednostavnije.  Znači, sve isprave i potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao iz popisa birača, kad govorimo o oblasti našeg gradskog ureda za opću upravu, je oslobođeno od naplate upravne pristojbe. Isto tako, upravni postupci se više ne naplaćuju, niti jedan iz naše oblasti. To konkretno za građane znači, kad se radi o promjeni osobnog imena, da je besplatno. Jedino što se naplaćuje, naplaćuje se sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka, to je 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda sam čin sklapanja braka košta 140 kuna – rekla je za Direkt pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.

FOTO: PIXABAY