LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci meetupa

Women in tech: Ne postoji razlika između ženskog i muškog poduzetništva – sve dok žena ne rodi!

Ivana Matić, koja već godinama radi na umrežavanju, informiranju i motiviranju poduzetnih i korporativnih žena, pričala je o svom poslovnom putu – od zaposlenice u korporaciji preko otkaza do pokretanja svog posla za vrijeme porodiljnog.

Ivana Matić, koja već godinama radi na umrežavanju, informiranju i motiviranju poduzetnih i korporativnih žena, pričala je o svom poslovnom putu – od zaposlenice u korporaciji preko otkaza do pokretanja svog posla za vrijeme porodiljnog.

U Splitu se na mjesečnoj bazi odvijaju edukativna druženja nazvana Women in tech meetup Split. Riječ je o inspirativnim susretima žena i djevojaka koje su aktivne u tehnološkom sektoru, ali i svih ostalih zainteresiranih, a organizira ih Split Tech City, prvo formalno udruženje splitske IT zajednice. 

Na prošlom izdanju, sedmom po redu, gostovala je gospođa Ivana Matić koja već godinama radi na umrežavanju, informiranju i motiviranju poduzetnih i korporativnih žena iz cijele zemlje, a i šire, i to ponajviše preko portala Women in Adria i različitih networking druženja. Pričala je o svom poslovnom putu – od zaposlenice u korporaciji preko otkaza do pokretanja svog posla za vrijeme porodiljnog. Istaknula je:

– Ako radimo negdje, nakon posla trčimo kući, brinemo se o djeci i obavljamo kućanske poslove, navečer se srušimo u krevet od umora pa sutra sve ispočetka – porodiljni je zapravo jedino slobodno vrijeme koje imamo!

S obzirom na to da je u početku podizanja svog posla radila od kuće, nedostajala su joj poslovna druženja koja sa sobom često nose novu dozu inspiracije i motivacije, a primijetila je i da na našem tržištu ne pronalazi ženski časopis ili portal koji joj odgovara, odnosno čiji je sadržaj zanimljiv i namijenjen ambicioznim ženama. Upravo se iz te njene potrebe rodila poslovna ideja.

– Na samom početku pokretanja posla budete puni elana i nebo vam je granica, ali kad počnete plivati u tome – nastane kaos. To znaju svi poduzetnici, bez obzira na spol. Međutim, žene poduzetnice nose se s dodatnim poteškoćama. Zapravo, ne postoji razlika između ženskog i muškog poduzetništva – sve dok žena ne rodi dijete. Čim žena rodi, biznis je usporen. Tvrtke koje su pokrenule žene puno sporije rastu upravo zato što je kod žena biznis povezan s balansiranjem obitelji. – prenijela je izlagačica svoja, ali i iskustva brojnih drugih poduzetnih majki, priznavši da su je vođenje posla od kuće, uz brigu za malu djecu, a posljedično i spor rast poslovanja, gotovo doveli do burnouta.

Istaknula je kako u korporativnom svijetu postoje ogromne predrasude; poslovni partneri često smatraju da posao neće biti dobro odrađen ako je šefica trudna, makar ona iza sebe imala tim od desetero ljudi.

– Još je gora situacija s poduzetnicama koje su one woman show; one na sastanke idu zamaskirane kako se ne bi primijetilo da su trudne, a na društvenim mrežama ne objavljuju da su rodile jer postoji rizik da će izgubiti posao. – rekla je.

Usprkos teškim počecima, medijski projekt Women in Adria prerastao je u prepoznatljiv brend. Za doći do ovakvog statusa bilo je potrebno uložiti mnogo resursa, a gđa. Matić je istaknula kako je shvatila da je vrijeme puno važniji resurs od novca. 

– U poduzetništvu morate biti sve, spremni učiti i stalno se nadograđivati jer drukčije ne možete opstati. Tržište je brutalno i putem očvrsnete. Da sam ja ista kakva sam bila na početku, ne bih opstala. Odmah ujutro dobijete šest šamara, ali morate se ponašati tako da ne padnete. Morate razmišljati da će se nešto pozitivno dogoditi popodne, da će se stvari uvijek nekako riješiti, i to stvarno funkcionira. Kad mislite da nema izlaza, da je sve otišlo kvragu i da vam biznis propada, stvari se uvijek nekako poslože. Najbolje je biti pozitivan i ne odustajati. Dobijete šamar i nastavite dalje, ne smijete gubiti vrijeme na očajavanje jer tako samo trošite dragocjenu energiju. – poručuje predavačica.

Snimka cijelog izlaganja nalazi se na YouTube kanalu Split Tech Cityja, a 8. Women in tech meetup Split zakazan je za 4. srpnja. Izlaganje će održati gospođa Diana Kobas Dešković, HR stručnjakinja, idejna začetnica i kreatorica jedinstvene metode MAMFORCE© za razvoj organizacijske kulture podrške zaposlenim roditeljima i ženama.

FOTO: SPLIT TECH CITY