LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Žene s videokamerama

Vox Feminae ekipa priprema besplatnu filmsku radionicu; uključuje sve faze od stvaranja ideje, preko snimanja, do montaže

Do 20. rujna zaprimaju se prijave za sudjelovanje na besplatnoj filmskoj radionici koja obuhvaća sve faze nastanka filma. U njezinu će sklopu polaznici snimiti svoj dokumentarni film koji će se prikazati na Vox Feminae Festivalu.

Do 20. rujna zaprimaju se prijave za sudjelovanje na besplatnoj filmskoj radionici koja obuhvaća sve faze nastanka filma. U njezinu će sklopu polaznici snimiti svoj dokumentarni film koji će se prikazati na Vox Feminae Festivalu.

U Zagrebu će se u sklopu Vox Feminae Festivala od 23. rujna do 1. listopada u prostoru Društveno kulturnog centra Šesnaestica (Ozaljska 16) održati radionica Žene s videokamerama: Početna filmska radionica koju vode Renata Lučić i Filip Filković Philatz. Cilj joj je upoznati svakog polaznika s fazama stvaranja filma – od ideje do realizacije. Sudjelovanje je besplatno. 

U sklopu radionice polaznici će uz podršku voditelja snimiti svoj dokumentarni film koji će se prikazati na Vox Feminae Festivalu. Radionica se od ponedjeljka 23. rujna do petka 27. rujna održava od 18 do 20 sati, tijekom vikenda 28. i 29. rujna predviđeno je snimanje (po dogovoru s voditeljima radionice), dok će se finalizacija filma u montaži održati 30. rujna i 1. listopada od 18 do 21 sat.

Sudjelovanje uključuje stvaranje ideje, pisanje scenarija i knjige snimanja, snimanje, režiju i montažu. Kombinacijom mentorskih predavanja uz analize filmova, praktičnog rada u obliku zadataka te samostalnih snimanja, polaznici će ideju razraditi u filmsku formu te snimiti vlastiti film. Pridjev početna iz naslova sugerira da se rade kratki filmovi. Iako će predavanja biti usmjerena na igrani i dokumentarni film, snimanje će se bazirati na stvaranju jednog zajedničkog dokumentarnog filma koji u sebi može sadržavati određene igrane ili eksperimentalne dijelove, a temu će predložiti voditelj. Prema ideji grupno će se raditi film u kojem će svatko sudjelovati u fazi pisanja, snimanja, režije i montaže. Voditelji radionice daju određenu slobodu svim polaznicima, ali su uz njih u cijelom procesu snimanja, a posebice u procesu montaže kada će zajedno finalizirati projekt.

U fokusu su programa tolerancija, predrasude, LGBTQ+ teme, transrodnost, feminizam i ljudska prava s ciljem poticanja mladih ljudi na aktivno djelovanje u smjeru relevantnih društvenih tematika, ali i na korištenje audiovizualnog medija općenito u svrhu kreativnog komuniciranja fenomena i problema iz vlastite okoline te aktivno i odgovorno građanstvo. 

Radionica je namijenjena osobama koje se žele okušati u filmskom stvaralaštvu, bez obzira na njihov rodni identitet, pod uvjetom da njeguju feminističke vrijednosti. Prijave za sudjelovanje, u kojima je potrebno napisati kratko motivacijsko pismo, zaprimaju se do 20. rujna na e-mail adresi: renalucic@gmail.com. Zbog lakšeg i konstruktivnijeg rada broj polaznika ograničen je na 10.

FOTO: FLICKR