LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetna škola

Volonteri riječkog Sveučilišta podučavaju romsku djecu engleskom jeziku

Sveučilište u Rijeci odabrano je kao baza za početak podizanja razine svijesti u svrhu daljnjeg razvijanja studentskog volonterstva na sveučilišnoj, a kasnije i na državnoj razini.

Sveučilište u Rijeci odabrano je kao baza za početak podizanja razine svijesti u svrhu daljnjeg razvijanja studentskog volonterstva na sveučilišnoj, a kasnije i na državnoj razini.

Od 2. do 6. srpnja 2018. u Osnovnoj školi Škurinje održava se Ljetna škola engleskog jezika za djecu romske nacionalnosti. Volonteri Sveučilišta u Rijeci rade s njima prema planu i programu učenja engleskog jezika za najmlađe, odnosno za skupinu od 10 do 15 djece na razini 1. razreda osnovne škole – početci učenja engleskog jezika.

U sklopu ove aktivnosti za utorak, 3. srpnja 2018, s početkom u 9:30, zakazano je, uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, čitanje slikovnica na engleskom jeziku s djecom. Održat će se u American Corneru Gradske knjižnice Rijeka, Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1 (Dvorana mladosti na Trsatu).

U razdoblju od 23. do 31. ožujka 2018. na Sveučilištu u Rijeci boravila je skupina od šest američkih studenata s voditeljicom prof. dr. sc. Christine Lai s Državnog sveučilišta New York, a u sklopu američkog programa pod nazivom Razvijanje studentskog volonterstva – društveno korisno učenje u globalnoj zajednici / Civic and Community Engagement in Croatia. Lai svake godine vodi skupinu studenata sa svojeg Sveučilišta u jednu od svjetskih destinacija gdje volonterstvo i društveno korisno učenje kao takvo nije dio redovnog nastavnog programa, a želi se pokrenuti te se trudi osvijestiti javnost, nastavnike, profesore pa i nadležna ministarstva o koristima uvođenja društveno korisnog učenja i volontiranja u obrazovne programe.

Ove je godine odabrano Sveučilište u Rijeci kao baza za početak podizanja razine svijesti u svrhu daljnjeg razvijanja studentskog volonterstva na sveučilišnoj razini, a kasnije i na državnoj razini. U sklopu tog jednotjednog posjeta i uspješno obavljenog volontiranja u sklopu romskog programa spomenute škole, gdje je bila organizirana radionica na engleskom jeziku s učenicima romske populacije, američki su studenti izrazili želju pobliže upoznati romsku kulturu i vidjeti postoji li mogućnost pronalaženja modela suradnje i približavanja romske i američke kulture.

Nastavno na tu ideju studenti Državnog sveučilišta New York s voditeljicom Christine Lai planiraju doći i 2019. godine na Sveučilište u Rijeci te posvetiti tjedan dana volonterstva učenicima romske nacionalnosti. Prethodno će biti održana ova Ljetna škola kako bi se uvidjele želje i mogućnosti svih dionika te shodno tome formirao program za 2019. godinu.

Ovaj se pilot-program Ljetne škole organizira u suradnji Sveučilišta u Rijeci, Udruge Oaza, Osnovne škole Škurinje i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj i Državnog sveučilišta New York, koji su omogućili njeno održavanje.

Članak je objavljen u sklopu projekta Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće. Projekt provodi udruga Studentski informativni kutak, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: STUDENTSKI.HR