LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bespovratna sredstva

Visokoškolskim ustanovama dodijeljeno 43 milijuna kuna za istraživanje, razvoj i inovacije

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako nikada nije bilo više novca u znanosti, a tome uvelike doprinose 43 milijuna kuna koji su dodijeljeni kroz deset ugovora za istraživanje, razvoj i inovacije.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako nikada nije bilo više novca u znanosti, a tome uvelike doprinose 43 milijuna kuna koji su dodijeljeni kroz deset ugovora za istraživanje, razvoj i inovacije.

Deset ugovora za istraživanje, razvoj i inovacije kojima se hrvatskim visokoškolskim ustanovama dodjeljuje oko 43 milijuna kuna bespovratnih sredstava, potpisano je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu, prenosi Ministarstvo od Hine na svojoj web-stranici. Sredstva se dodjeljuju iz poziva Priprema IRI infrastrukturnih projekata koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020, a omogućit će visokim učilištima dogradnju prostora za razvoj znanosti i financiranje projekata i nabavu vrhunske opreme za laboratorije.

Sredstva će se iskoristiti za stvaranje boljih uvjeta za rad znanstvenika na visokim učilištima, za međunarodno konkurentne znanosti u Hrvatskoj, no, prije svega, bit će poticaj mladima da karijeru nastave u Hrvatskoj. Ministrica je istaknula da nikada nije bilo više novca u znanosti nego u posljednje tri godine.

Centar za istraživanje, razvoj i inovacije Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu dobio je projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna, Centar za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu projekt vrijedan 4,78 milijuna kuna, a Centar za napredne materijale i prevlake Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 1,3 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentacije.

Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku sklopio je ugovor za projekt vrijedan 9,1 milijuna kuna, Hrvatsko katoličko sveučilište 1,1 milijuna kuna za projekt znanstvene infrastrukture Instituta za kompleksne sustave, a Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 4,1 milijuna kuna za infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobio je 1,8 milijuna kuna za uspostavu i opremanje Centra za napredna istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima, Biomedicinsko istraživačko središte Šalata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 9,1 milijuna kuna, Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu 7,9 milijuna kuna te Centar pametnih urbanih i ruralnih prostora Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1,2 milijuna kuna za inovativna urbanistička i arhitektonska rješenja za povećanje energetske učinkovitosti u tradicijskim i zaštićenim cjelinama.
FOTO: PIXABAY