LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Štetne posljedice

Više od pet žlica šećera u jednoj limenci: velik broj osnovnoškolaca konzumira energetska pića

Radi se na ograničavanju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima.

Radi se na ograničavanju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima.

Svaki treći učenik ili učenica u dobi od 11 godina rijetko ili često konzumira energetske napitke. U dobi od 13 godina to je svaki drugi učenik, dok u dobi od 15 godina čak dvoje od troje mladih konzumira ove napitke, podaci su otkriveni istraživanjem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Energetska pića svakodnevno konzumira 6 posto 11-godišnjaka i 2,3 posto 11-godišnjakinja. U toj dobnoj skupini čak 12,6 posto mladih kombinira energetske napitke s alkoholom. Ovaj postotak se povećava na 37 posto kada dosegnu 15 godina, prenosi Danas.hr.
 

,,Takva pića mogu uzrokovati teške zdravstvene probleme koji mogu biti i smrtonosni, to su i teški epileptični napadi, a može se raditi i o ishemiji srca, odnosno srčanom udaru“, upozorila je voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za Danas.hr.


Stručnjaci upozoravaju da čak i konzumiranje samo jednog energetskog napitka s alkoholom može biti štetno jer može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Ovi negativni učinci povezani su sa sastojcima u energetskim napicima kao što su kofein, taurin i visok udio šećera.

Kućni red je, osim mobitela, zabranio i energetska pića


Neobično ponašanje učenika primijetili su u Osnovnoj školi Kaštanjer u Puli gdje su energetska pića, uz mobitele, zabranjena kućnim redom.
 

,,Primijetili smo da donose energetska pića u školu, pomno smo pratili da ih konzumiraju i da to djeluje na njihovo ponašanje. Sakriju ih u torbi", rekla je Ravnateljica Osnovne škole Kaštanjer u Puli Nada Crnković za Danas.hr.


Ovaj problem prepoznali su i iz Ministarstva zdravstva, koje radi na ograničavanju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA