LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obnova zgrade

Vinkovačka gimnazija imat će pročelje nalik onome na razglednici iz 1912. godine

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića osim obnove pročelja trebala bi dobiti i dodatnu zgradu kojom bi se omogućio rad u jednoj smjeni.

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića osim obnove pročelja trebala bi dobiti i dodatnu zgradu kojom bi se omogućio rad u jednoj smjeni.

Prije dvije godine Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima zahvatio je požar, pri čemu su stradala dva prozora na zgradi, zbog čega će Gimnazija osvanuti u novome ruhu – s pročeljem kao na razglednici iz 1912. godine, piše Novosti.hr.

Kako je za Novosti.hr rekao ravnatelj Stipe Tomić, projekt obnove pročelja financiraju Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci, a natječaj je raspisan za cjelovitu obnovu vanjskog dijela zgrade s ulične strane pa će Gimnazija uz fasadu dobiti i novu stolariju.

Projektom će Gimnazija dobiti izgled nalik onome koji je imala prema razglednici iz 1912. godine koju su Gimnaziji dali konzervatori. Osim izmjene pročelja trebala bi se raditi i određena dogradnja pa bi u dvorištu bila sagrađena zasebna zgrada koja bi mostom bila povezana s glavnom zgradom, a time bi se dobilo još 8 učionica pa bi škola mogla raditi u jednoj smjeni.

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima osnovana je, kako stoji na stranici škole, davne 1766. godine u Petrovaradinu kao latinska škola, a 1773. godine prelazi u državnu, tj. vojnu upravu, da bi 1779. godine bila prebačena u Vinkovce te je s potpunim radom započela 1. studenog 1780. Školarci sad u ovoj školi mogu birati između triju smjerova: općeg, prirodoslovno-matematičkog i jezičnog, a ondje uz matematiku, hrvatski i ostale obavezne predmete od stranih jezika uče engleski, njemački i latinski jezik.
FOTO: GIMNAZIJA MATIJE ANTUNA RELJKOVIĆA