LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura čitanja među mladima

VIDEO: Pogledajte pobjedničke radove učenika na natječaju za videonajave knjiga

Prijavljene su videonajave za Priče iz davnina, Bijeli jelen, Družbu Pere Kvržice, kao i za Hotel Wartburg, Zovem se Crvena i Djevojke iz močvare.

Prijavljene su videonajave za Priče iz davnina, Bijeli jelen, Družbu Pere Kvržice, kao i za Hotel Wartburg, Zovem se Crvena i Djevojke iz močvare.

Ministarstvo kulture i medija objavilo je popis nagrađenih učenika koji su sudjelovali na natječaju za videonajave knjiga, koji je dio Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a ima za cilj potaknuti razvoj kulture čitanja među mladima.

Na ovogodišnji poziv pristigla je 131 prijava iz svih krajeva Hrvatske, što pokazuje veliki interes učenika za književnost i filmski medij. U kategoriji od 1. do 4. razreda prijavljeno je 19 radova, u kategoriji od 5. do 8. razreda prijavljena su 72 rada, a u kategoriji srednjoškolaca je prijavljeno 40 učeničkih radova.

Učenici su pokazali različite čitalačke interese, pa se među odabranim naslovima nalaze klasična, odnosno lektirna djela, kao i suvremena književna produkcija. Prijavljene su videonajave za Priče iz davnina, Bijeli jelen, Družbu Pere Kvržice, kao i za Hotel Wartburg, Zovem se Crvena i Djevojke iz močvare. Ovogodišnje radove karakteriziraju kreativnost, promišljanje, duhovitost i različite tehnike animacije.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet objavio natječaj za upis u prvu godinu prijediplomskih studija


Povjerenstvo za vrednovanje pristiglih prijava radilo je u sastavu filmskog redatelja Ištvana Filakovića, glumaca Paška Vukasovića i dramaturga Ivana Penovića. Vodeći se kriterijima izvrsnosti, jasnoće i maštovitosti, povjerenstvo je odabralo najbolje i pohvaljene filmske radove. Ministarstvo kulture i medija nagradit će najbolje radove u trima dobnim kategorijama, a razredu iz kojeg dolazi autor ili autori bit će organiziran izlet s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom.
 

Nagrađeni radovi kroz tri dobne kategorije


U kategorija učenika 1. do 4. razreda osnovne škole titulu najboljega je osvojio Karlo Furdi, učenik 3. razreda iz Osnovne škole Podturen istoimenom videonajavom knjige Gregov dnevnik, autora Jeffa Kinneya.
 

Osmislite inovativno rješenje za poboljšanje aerodromskih usluga i osvojite vrijedne nagrade


U kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole, najbolju istoimenu videonajavu za knjigu Zeleni pas autorice Nade Mihelčić napravili su Ian Crnković, Dante Hundić, Emanuel Lončar, David Papišta i Luka Tkalec, učenici 8. razreda iz Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.
 

U kategoriji srednjoškolaca najbolji je bio Matej Šimić, učenik 2. razreda iz Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku. Videonajavom pod nazivom Morske datule je predstavio knjigu Ključne kosti autorice Vande Petanjek.
 

 

Već je prava navala na subvencionirani smještaj u Rijeci, evo kada možete očekivati natječaj


Vodeći se kriterijima izvrsnosti, jasnoće i maštovitosti, nakon pregleda svih prijavljenih videonajava knjiga povjerenstvo je odabralo najbolje i pohvaljene filmske radove koje možete pronaći na sljedećoj poveznici.
IZVOR: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
FOTO: PIXABAY