LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sve je legalno

Veterinarski fakultet demantira odbijanje skandinavskog doktorata ministra Fuchsa

VEF tvrdi da je sve bilo u skladu s tadašnjim zakonom, odnosno doktorat je tada prema njihovim riječima bio decidirano (jasno) nostrificiran.

VEF tvrdi da je sve bilo u skladu s tadašnjim zakonom, odnosno doktorat je tada prema njihovim riječima bio decidirano (jasno) nostrificiran.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak je demantirao tvrdnje tjednika Nacional da su odbili skandinavski doktorat ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa kao nezakonit. S fakulteta objašnjavaju da su ga decidirano nostrificirali te da to nije protivno tadašnjem zakonu, prenosi Hina.

 

Što je nostrifikacija?

Nostrifikacija je kolokvijalan naziv za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija.
 

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, konkretno Nacionalni ENIC/NARIC ured provodi postupak priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija a sve s ciljem zapošljavanja u Republici Hrvatskoj. Optimalno je vrijeme trajanja postupka stručnog priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija 60 dana, a sam postupak nije jednostavan nego se sastoji od niza koraka. – stoji na stranici odvjetničkog ureda Strniščak.


Iz Veterinarskog fakulteta ističu da nisu decidirano odbili skandinavski doktorat nego su decidirano nostrificirali skandinavski doktorat Radovana Fuchsa, i to rješenjem od 4. siječnja 1990.

 

U tjedniku Nacional od dana 12. 9. 2023. objavili ste na naslovnoj stranici sljedeću informaciju: Veterinarski fakultet 1989. decidirano odbio skandinavski doktorat aktualnog ministra znanosti kao nezakonit. Navedena informacija u cijelosti je netočna. – stoji u demantiju Veterinarskog fakulteta.


Nadalje, vodili su se, kako kažu, tumačenjem zakona po osnovi volje zakonodavca, a volja zakonodavca bila je omogućiti nostrifikaciju onih diploma koje opravdavaju zvanje doktora po svim standardima. Tada je u obzir uzeta i kompleksnost procesa doktoriranja koje je provedeno na renomiranom i uglednom svjetskom sveučilištu Uppsala u Švedskoj, danas rangiranom kao 23. sveučilištu u svijetu.

U demantiju također navode da je rješenje o nostrifikaciji postalo pravomoćno i konačno te ne postoje zakonski kriteriji temeljem kojih bi se to rješenje dovelo u pitanje. Nadodali su i da autor članka (u Nacionalu) nema kvalifikacije niti raspolaže informacijama temeljem kojih bi mogao preispitivati znanstvene kriterije i značenje sadržaja samog doktorskog rada koji je predmet odluke Veterinarskog fakulteta, pa se o tim pitanjima nisu željeli očitovati.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA