LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Institut Plavi svijet

Veliki kit luta Jadranom – građane se poziva u pomoć pri potrazi

Na siguran način možete pomoći Institutu Plavi svijet u potrazi za velikim kitom viđenim u Jadranskom moru.

Na siguran način možete pomoći Institutu Plavi svijet u potrazi za velikim kitom viđenim u Jadranskom moru.

Institut Plavi svijet poziva sve da se na sigurna način uključe u potragu za velikim kitom koji već neko vrijeme luta jadranskom obalom, a zadnjih pet dana zadržava se u Velebitskom kanalu.

Kako prenosi Institut, veliki se kit pojavljuje u našem moru još od svibnja, a ovi kitovi uglavnom koriste područje južnog Jadrana i posebice Jabučke kotline jer se u proljeće u tom području pojavljuje veća količina krila – planktonskih račića kojima se kitovi hrane. 

Ove su godine kitovi viđeni kod Rogoznice i Šolte u travnju, u lipnju u Župi dubrovačkoj, Orebiću, uz Pelješac i Jabuku, a početkom srpnja jedan se počeo opažati u Velebitskom kanalu, dok su jedna ili dvije jedinke opažene uz Vrgadu, Žirje, u Malostonskom zaljevu, uz Šoltu, Rogoznicu, Mljet i ispred Boke kotorske. U većini ovih slučajeva životinje su jednostavno prošle kroz područje u kojem su opažene te nisu ponovo viđane.
– Nasuprot tome, posljednjih pet dana svakodnevno se bilježi opažanje jednog velikog kita koji se zadržava u Velebitskom kanalu. Prvo opažanje bilo je u blizini Krčkog mosta 12. kolovoza te se pojavljivanje ove životinja bilježi još i kod Sv. Jurja i posljednja dva dana kod Ražanca. Posljednju dojavu dobili smo jučer (16.8.) u jutro.
Pozivaju sve koji im se žele pridružiti da obrate pažnju na more u okolici te da im eventualno opažanje dojave čim žurnije putem Facebooka, WhatsAppa ili Vibera na broj +385989760271.

Ono što obavezno trebate znati jest da se ne trebate približavati kitu niti ga proganjati, već da trebate držati razmak od minimalno 50 metara, a ako se upustite u avanturu na koju vas poziva Institut, obavezno prvo pročitajte cijelo priopćenje s više uputa dostupnih ovdje.
FOTO: INSTITUT PLAVI SVIJET